Go Western Digital

2023. április 05. 18:35 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Kibertámadás áldozata lett a Western Digital rendszere, szolgáltatások álltak le, elképzelhető, hogy ransomware állhat a háttérben.

A kaliforniai székhelyű adattárolásról ismert vállalat egy szűkszavú hivatalos közleményt adott ki, miszerint március 26-án hálózatbiztonsági incidenst azonosított, melynek során illetéktelen harmadik fél hatolt be a belső rendszereikbe. A felfedezés után külsős biztonsági és igazságügyi szakértők bevonásával azonnali vizsgálatot indítottak, valamint a hatóságok felé is bejelentést tettek.

A nyomozás ideje alatt és további károk megelőzése érdekében bizonyos rendszereket és szolgáltatásokat leállítottak, és közben folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.

Az már a kezdeti szakaszban is látszott, hogy támadók a behatolás során bizalmas adatokhoz is hozzáfértek, az adatszivárgás körét viszont most pontosítják és mérik fel. Így azt egyelőre nem tudni, hogy ügyféladatok is áldozatul estek-e ennek az incidensnek.

Az infrastruktúra leállítás miatt viszont a My Cloud, a My Cloud Home, a My Cloud Home Duo, My Cloud OS5, és egyes SanDisk szolgáltatások elérhetetlenek lettek.

Mivel a leállás felhasználók tömegeit érintette, sokan a szolgáltatás offline állapota miatt nem fértek hozzá saját tárolóeszközükön található mentéseikhez, adataikhoz és elégedetlenkedve ezt többen szóvá is tették a Twitteren. A hivatalos válasz, miszerint dolgoznak rajta, gyaníthatóan csak keveseket tudott megnyugtatni, például akik határidős munkán dolgoztak.

Az incidens pontos körülményeiről és okairól egyelőre még nem tudni bővebbet, ahogy az adatlopás mértékét és annak körét sem ismerjük.

Kiberbiztonsági szakértők azt jósolják, hogy ha ügyféladatok valóban kikerültek, akkor megnőhet a célzott adathalász támadások kockázata, illetve állítólagos "szoftverfrissítésekkel" a bűnözők igyekeznek majd kártevőket terjeszteni a póruljárt ügyfelek körében.


Mindenesetre remélhetőleg hamarosan sikerül helyreállítaniuk a rendszereiket. Emlékezetes, hogy a World Backup Day alkalmából a WD az alábbiakat posztolta a Twitterre: "A legjobb alkalom a mentésre tegnap volt. A második legjobb alkalom pedig most van". Remélhetőleg ennek megfelelően jártak el saját maguknál is, mindenesetre ezt a posztot mostanra már törölték.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2023.04.05. 18:51:43

Miért nem a szemétbánya Seagagyit támadják? :)
süti beállítások módosítása