Dallas a pácban

2023. május 05. 18:47 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha Jockey Ewing most akarna a segélyhívón keresztül tűzoltókat hívni, vagy a rendőrséget értesíteni, akkor bajban lenne: zsarolóvírus támadás miatt leállt a dallasi közigazgatás teljes diszpécserszolgálata.

A Royal zsarolóvírus banda támadása folytán szerda reggel óta fennakadások vannak a közbiztonsággal kapcsolatos lakossági részlegek munkájával. A 911-es segélyhívó ugyan továbbra is működik, ám a bíróságokkal kapcsolatos munka, engedélyekkel kapcsolatos mindenfajta ügyintézés illetve szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos kifizetések leálltak vagy akadoznak, késnek.

A tűzoltóság a kényszerhelyzet miatt papíralapú és rádiós kommunikációra állt át a számítógépes rendszer leállása miatt.

A Dallasi rendőrkapitányság is hasonló gondokkal küzd a zsarolóvírus miatt, itt szintén papíralapú, telefonos és rádiós működés váltotta a számítógépes ügymenetet. Szakértők szerint idén már legalább 29 amerikai önkormányzatot érintett ransomware incidens, és ezek közül legalább 16-nál loptak el bizalmas adatokat.

Korábban egy megtámadott rendőrőrs esetében a bűnözők azzal fenyegetőztek, hogy nyilvánosságra hozzák az ellopott adatokból kiderített bűnszervezetekbe beépült rendőrségi informátorok személyazonosságát. 

Az orosz kötődésű Royal bűnözői csoport tipikusan adathalász e-mailekkel férkőzik be a hálózatokba, vélhetően itt egy alkalmazott kattinthatott rá valamilyen gyanús linkre. A banda tipikusan 1 és 10 millió dollár közötti összeget szab meg váltságdíjként. Ez az egyik legaktívabb kiberterrorista csoport, és ők felelősek az összes amerikai zsarolóvírus-támadás 10%-áért.

Azt egyelőre nem tudni, a dallasi esetnél történt-e adatlopás, illetve a váltságdíj mértékét sem hoztak nyilvánosságra, csak annyit tudni, hogy folyamatos erőfeszítéseket tesznek, hogy fizetés nélkül mihamarabb helyreállítható legyen az informatikai rendszer.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása