Netflix: lejárt a tagságunk. Vagy mégsem?

2023. augusztus 03. 09:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hát a jelek szerint eléggé itt sokkal több zseton felirata lesz "vagy mégsem", mindez sokkal inkább egy soron következő adathalász átverés.

A csomagküldő szolgálatok nevében írt kamu üzenetek, a különféle közművek nevével visszaélve hamis áram, gáz, telefon számla érkezik - ezeket mind láttuk már az évek során.

És hát a Netflix sem először kerül bele az átverős kofferbe, legutóbb például SMS-ben érkezett hasonló, a fiók felfüggesztésével ijesztgető értesítés.

Ezúttal a nyári időszakot célozták be a bűnözők, akik egy magyar nyelvre némileg hasonlító ;-/ szövegezésű e-mailben arra hivatkoznak, hogy nemrég lejárt a Netflix tagságunk, no de nincsen semmi baj, mert a hűségprogram keretében ezt most 90 napra ingyen meghosszabbíthatjuk. Ehhez mindössze csak kattintani kell a mellékelt linkre.

Azonban a rekkenő hőség ellenére sem érdemes ennek bedőlni, hiszen számtalan látványos gyanús jel mutatja, hogy itt bizony ismét egy orbitális csalással van dolgunk.

Az elütések, helyesírási hibák tipikus jellemzői az ilyen sablon leveleknek, nézzük hát meg, itt mit látunk: "*A regisztráció után meg kell adnia a hitelkártya adatait a fiók érvényesítéséhez. Semmilyen összeget nem vonunk ki.". Nem vonnak ki, ez remek hír. Akárcsak a feladó címe, tegye fel a kezét az, aki ezt hivatalosnak gondolja: "esBXowOs KUKAC meCnO PONT us". Nem igazán kell sorszámot osztogatni a tolongóknak.

A levél a trace információi alapján a németországi Falkensteinből érkezett. A hivatkozott link pedig a rosszindulatú tartalmakat sokszor terjesztő storage.googleapis.com helyre mutat, ami egy hivatalos Netflix megkeresés esetén eléggé valószínűtlen. A rebillzone pedig egy Kókusz-Szigeteken regisztrált oldal, nyilván ez sem erősítheti nagy léptekkel az állítólagos ingyen hosszabbításba vetett bizalmat.

A csakazértis egérkatt után a Netcraft böngésző kiegészítő pedánsan riaszt a gyanús adathalász oldalra, de mi most a demo kedvéért ugorjuk át ezt az figyelmeztetést, és nézzük meg, mi vár ránk mögötte. A weboldal címe így kezdődik: "utmostspores PONT world/blablabla". Lehet, hogy ez mégsem az eredeti Netflix hivatalos weboldala? Ahogy a lapon a "Terms & Conditions", és a "Privacy Policy" linkek is csak bambán visszamutatnak ugyanerre az oldalra, nem vezetnek el sehova, nincs mit elolvasni rajtuk.

A Fülig Jimmy jellegű nyelvtan itt is folytatódik, a weboldalon például ezt olvashatjuk: "* Feliratkozás után adja meg bakkártyája adatait a fiókja leellenőrzéséhez." Ezek alapján a BAKKÁRTYÁNK biztonságban van, arról nem vonnak ki semmilyen összeget, szemben például a bankkártyánkkal, ahonnan viszont mindez már korántsem ilyen biztos.

Ha valaki itt végiglépked a folyamaton, jön egy kitöltendő űrlap a személyes adatokkal: név, cím, e-mail, telefon és tadaaaam, mégis csak fizessünk 1841.4 forintot. Hogy ez az összeg hogy jött ki: rejtély, akárcsak az, hogy miért fizetünk az ingyenes hosszabbításért, hiszen azt ígérték: "Élvezze az ingyenes 90 napos Netflix bővítményt." Plusz ha tényleg ügyfelek vagyunk vagy lennénk, akkor a korábbi fizetési módot nem kellene tőlünk újra bekérni, mert azt már tudnák.

Aki itt óvatlanul begépeli a valós bankkártya adatait, az azonnal a csalóknál landol, akik valószínűleg tartják a fenti ígéretüket, és a BAKKÁRTYÁRÓL talán valóban nem fognak KIVONNI összeget, de a többi szomorú fejlemény azért már talán sejthető...

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása