Néha nincs jó választás

2023. augusztus 10. 10:26 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Brutális adatszivárgásra derült fény az Egyesült Királyság Választási Bizottságával kapcsolatosan, amelynek során 8 év választói adatai kerültek illetéktelen kezekbe. A mostani nyilvános bejelentés egy hónapokkal korábban felfedezett incidensről számolt be.

Nem akármilyen adatlopási eset került a címlapokra, ezúttal ugyanis egy 2022. októberében észlelt kibertámadás borzolja a brit kedélyeket. Hogy miért most 15 hónappal később számoltak be erről, arra egyelőre nincs magyarázat, a vizsgálat során azonban arra már fény derült, hogy behatolás-feltörés még korábban, 2021. augusztusában következett be.

Mindenki, aki 2014. és 2022. között szavazásra regisztrált az Egyesült Királyságban akár helyben, akár a tengeren túlról, érintett a kibertámadásban. A távolban valahol most felsír egy GDPR...

A támadók hozzáfértek a kormányhivatal e-mailjeihez, a belső rendszerhez, a választói névjegyzékek másolatait tároló szerverekhez és meg nem nevezett egyéb rendszerekhez. Emiatt biztosan áldozatul estek a választói névjegyzékek referenciamásolatai, amelyeket amiatt tároltak, hogy utólagosan ezeken a politikai adományok megengedhetőségi ellenőrzését elvégezze a bizottság.

A friss nyilatkozat szerint jelenleg az információs biztos hivatala vizsgálja az esetet, bővebb információkkal később fognak tudni szolgálni. Talán jó lett volna a hatóságokat és a nyilvánosságot is 15 hónappal korábban értesíteni.

A kiszivárgott adatok köre igen széles, amely az Exchange levelező rendszerből teljes nevek, e-mail címek, lakcímek, telefonszámok, és a bizottságnak elküldött webes űrlapok, személyes fotók és a teljes belső és külső levelezési anyag. A választói névjegyzéknél hasonló a helyzet, itt szintén teljes nevek, a nyilvántartásban szereplő lakcímek, életkori adatok kerültek ki.

A bizottság szerint a kibertámadás nem volt hatással a választásokra vagy az egyének szavazói regisztrációjára. Épp csak azt nem tették hozzá, hogy "az incidens hatása minimális"  - lásd a 2011-es Diginotar sztorit.

Hogy volt-e titkosítás, naplózás, jogosultság ellenőrzés, stb. - nem ismert, de érzetre mintha mindez a 90-es években történt volna meg.

A bizottság emellett azt is közölte, hogy egyelőre nem tudják, ki állhat az akció mögött, a felelősséget egyelőre senki, se ismert bűnözői kör, se ellenséges nemzetállam nem vállalta magára.

Annak ellenére, hogy a jelentésben igyekeznek a bekövetkezett incidens lehetséges kockázatait mélyen alábecsülni, az érzékeny személyes adatok birtokában az érintetteknek mindenképpen fel kell készülniük a jövőben olyan célzott adathalász e-mailekre, testre szabott telefonhívásokra, amelyek során további bizalmas információkat, például jelszavakat, számlaszámokat vagy pénzügyi információkat próbálnak meg majd tőlük begyűjteni.

Ami viszont még biztosan további járulékos kár, az a súlyos bizalomvesztés az adatainkat kezelő hivatali intézmények irányába, hogy ilyen egyáltalán megtörténhetett.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.08.11. 00:01:17

Hát, gratulálok. Ilyen szerencsétlen pöcsök őrzik a kényszerűségből eléjük tárt adatainkat, azért, hogy aztán azokat valaki lekaszálja. Sosem értettem meg, mire jó, hogy az adatokat minden nyamvadt űrlapra állandóan le kell írnom, elég lenne egyetlen halálbiztosan őrzött adattár, amelyhez naplózott módon kellene hozzáférni. Amikor a személyi számot pellengérre állították és helyette minden zugirodának jogot adtak a nyilvántartáshoz, ennek a lopásnak kövezték le az utat.
süti beállítások módosítása