Képregény a ransomware támadásokról

2023. augusztus 31. 10:22 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha a statisztikákat nézzük, vagy a hírek főcímeit, egyre több és nagyobb kaliberű zsarolóvírus incidensnek lehetünk tanúi. Legutóbb például Kanadában a montreali villamosművek ellen indított a LockBit banda támadást, ahol a város elektromos infrastruktúráját kezelő szervezet megtagadta a váltságdíj kifizetést, ezután a bűnözők bosszúból kitették a netre az ellopott adatokat.

Allan Liska, aki a Recorded Future cég kiberbiztonsági cég elemzője, új projektbe vágott bele. Egy 1949-ben eredetileg rádiós sorozatként indult magándetektíves történetet dolgoz most át modern korunkban játszódó képregénnyé.

Bár a korabeli rádiós sorozat igen népszerű volt, ám végül 1962-ben mégis véget értek Johnny Dollar magánnyomozó maffiózók, gyilkosok és csalók üldözésével teli kalandjai.

Ezúttal azonban Liska - aki maga is hatalmas képregény rajongó - egy új noir hangulatú képregényként akarja Johnnyt feltámasztani, és ehhez a közösségi finanszírozást választotta. A modern számítógépes korszakban zajló bűnbandák által elkövetett zsarolóvírus-bűncselekmények kerülnek a középpontba, ahol modern eszközökkel zajlanak majd a nyomozások is, és ez az ötlet annyira megtetszett a közönségnek, hogy a Kickstarteren jelenleg a gyűjtés a tervezett 3500 helyett 9231 dollárnál tart.

Az ötlet kidolgozása után Liska toborzott egy író- és illusztrátorcsapatot, akik segítenek életre kelteni a tervet.

A tervezett történetekben Johnny Dollar napjai majd azzal telnek, hogy a nyomokat követve megállapítsa, hogyan kerültek be a támadók a hálózatba, és megtalálja, milyen eszközöket használtak bűncselekmények végrehajtásához.

Találkozik az áldozatokkal, felderít, elemez, hatalmas legyőzhetetlennek látszó bűnszervezetekkel küzd, néha túl nagy fába vágja a fejszét - és Liska úgy érzi, ez néha éppen ugyanígy történik a saját kiberbiztonságban végzett munkájában is.

Ma a ransomware egy több milliárd dolláros profitot jelentő bűnözői vállalkozás, amelyben a rosszindulatú hackerek, programfejlesztők, nemzetközi összetételű digitális bűnözők hálózata követ el, és ezek a bűncselekmények ma már napi szintű fennakadásokat és hatalmas pénzügyi károkat okoznak a különféle magán vállalkozásoknak és hivatalos szervezeteknek.

Egy tavaszi statisztikából világosan látszik, hogy ransomware csoportok egyre inkább igyekeznek a kritikus infrastruktúrák és jelentős ipari szereplők ellen célzottan fellépni. Az általuk leginkább favorizált szektorok közül az ipari ágazat vezet, beleértve az ipari termelő, gép- és szerszám gyártós és kereskedelmi, logisztikai, tervezői, építőipari, járműgyártói szereplőket, de sokszor kórházak, állami hivatalok, postai és IT szolgáltatói szervezetek is kárt szenvednek.

A tervek szerint Johnny új története négy részből áll majd, a szeptemberre tervezett első megjelenésről és a projekt haladásáról a https://www.johnnydollar.io/ hivatalos weboldalon lehet majd bővebben tájékozódni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása