Kézműves flottakezelés

2023. szeptember 21. 13:14 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy újabb ransomware áldozat napi működése esett hanyatt, ugyanis a teherfuvarozási és flottakezelési megoldásokat szolgáltató New Jersey állambeli ORBCOMM megerősítette, hogy egy zsarolóvírus-támadás áll a közelmúltbeli szolgáltatáskimaradások hátterében. 

Hát ennek a "dolgozzanak a gépek" állapotnak vetett véget az incidens, gyakorlatilag szeptember 6-a óta nem tudták az ügyfelek nyomon követni szállított készleteiket a FleetManager szoftver leállása miatt. 

A vállalat elektronikus naplózó eszközöket (ELD) is biztosít, amelyekkel a kamionosok naplózzák a vezetett órákat a biztonsági előírások betartása miatt. A támadás miatt viszont az elektronikus naplózás sem működik, így a sofőrök jobb híján papír alapú naplózásra kényszerültek.

Az ügyfelek azt látták, hogy a zsarolóvírus-támadást követően a teljes flottájuk elvesztette a GPS láthatóságát és az elektronikus naplózási képességeket.

A támadásról először beszámoló Bleeping Computer szerint a vállalat nem osztotta meg, pontosan mi okozta a kimaradást, és csak a nemrég közölték az ügyfelekkel, hogy ransomware támadás történt. Reményeik szerint szeptember 29-ig sikerül majd helyreállítani a szolgáltatásaikat.

Mivel a papír alapú naplózás már csak korlátozott mértékben alkalmazható, emiatt az USA szövetségi gépjármű-biztonsági hatósága ideiglenes felmentést adott a fuvarozó cégek számára, hogy a Blue Tree ELD szolgáltatás helyreállításáig, vagy legkésőbb szeptember 29-ig - amelyik előbb bekövetkezik - továbbra is használhassanak kézzel vezetett naplókat.

A leállás az Egyesült Államok legnagyobb árufuvarozási vállalatait érintette hátrányosan, mivel nem tudják nyomon követni flottájukat és a készleteiket.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan melyik ransomware csoport áll a művelet hátterében, történt-e adatlopás is, mekkora váltságdíj követeléssel jelentkeztek, és történt-e kifizetés. Azt viszont a cég közölte, hogy külsős kiberbiztonsági szakértőket bíztak meg az incidens kivizsgálásával.

Emlékezetes lehet, hogy korábban már több kórházat ért támadás visszaröpítette a működést a XX. századba, emiatt telefonra, faxra, kartonozásra, noteszekre kényszerült a leállások alatt számos egészségügyi intézmény. Úgy tűnik, lassan érdemes lesz kockás-füzet és golyóstoll részvényekbe befektetni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása