Kórházak a pácban II.

2024. február 07. 09:52 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sajnos ma már korántsem kirívó, hogy sorozatban egészségügyi intézményéket, kórházakat támadjanak a ransomware csoportok. Még a Covid időszak alatt tett állítólagos kisdobos becsszó alapú megnemtámadási moratóriumot sem tartották be - igaz épeszű szereplő ezt nem is hitte volna el nekik.

Azonban azóta csak sokasodnak az ilyen jellegű incidensek, és ezek nem kímélnek még olyan szereplőket sem, mint gyermekek számára fenntartott onkológiai intézmények. Ahol ilyenkor például csak azért, mert közben éppen senki sem hal meg, nem jelenti azt, hogy nem is történhetett volna meg. Igaz volt olyan eset is, amikor a LockBit csoport megtudta, hogy a kanadai Sickkids kórházat ért olyan támadás, amelyben az ő zsarolóvírusukat használták, önmérsékletet tanúsítva elnézést kértek és ingyenes helyreállító kulcsot adtak a kórháznak.

Ám úgy tűnik, ez eléggé egyedi eset volt, és a némely szereplőknél nyomokban található esetleges erkölcsi aggályokat a profit éhség ma már mindenkinél felülírja. Az a hozzáállás, miszerint elkerülik az olyan szervezeteket, mint a kórházak vagy a non-profit szervezetek, gyakorlatilag megszűnni látszik.

Nincs egy hete, hogy pont a LockBit fenyegetett meg egy chicagói gyermekkórházat, ahol irreálisan magas, 800 ezer dolláros követelést fogalmaztak meg. A Szent Antal kórháznál valójában már decemberben elkezdődött maga a behatolás, és az incidens itt is doxinggal, azaz adatlopással is párosult, vagyis a váltságdíjat nem csak azért kérik, hogy titkosítást feloldó kulcsot adjanak, hanem hogy a kiszivárgott bizalmas adatokat ne töltsék fel a publikus netre, amit viszont azóta a nemfizetés miatt meg is tettek.

A LockBit csoport 2020-ban tűnt fel orosz nyelvű kiberbűnözéssel foglalkozó fórumokon, sokak szerint egyértelműen orosz gyökerű bandáról van szó, bár ők maguk a darkneten azt írják magukról, hogy Hollandiában vannak és nem politikai, hanem üzleti vállalkozásként üzemelnek.

Ezúttal egy újabb hasonló profilú célpontról szólnak a beszámolók, miszerint a szintén Chicagóban található Lurie Children's Hospital az áldozat.

A számítógépes rendszer leállása miatt csak sürgősségi gyermek ügyeletet látnak el, a betervezett műtéteket kénytelenek voltak elhalasztani, az ultrahangos részleg is megbénult, és az adminisztráció visszaállt a papír, toll, ceruza módszerre, beleértve a receptek analóg módon történő megírását is.

Sajnos az egészségügyi szektor régóta a kiberbűnözők kedvelt célpontja, hiszen az átlagosnál gyengébb, gyakran alulfinanszírozott kiberbiztonság miatt itt könnyen komoly működési zavart képesek okozni.

Gyermekkorunkban talán ok nélkül féltünk a nagy és félelmetes fehér köpenyes doktor néniktől és doktor bácsiktól, utána felnőttként már inkább amiatt aggódtunk, hogy annyira keveset fordítanak az egészségügyre, és akkor most emellett extra ijesztő lehet, hogy a még megmaradt sérülékeny szolgáltatások felett is folyamatosan ott lebeg a Damoklész kardja: senki sem maradhat biztonságban ezektől a támadásoktól.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása