Szia uram! SIM cserés csalást kérhetek?

2024. április 18. 13:26 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Már többször előkerült a Swimswap néven emlegetett módszer, aminél az ellopott személyes adatok, beszkennelt igazolványok, cégiratok, meghatalmazások fotóival az áldozatok tudta nélkül SIM kártya cserét kérelmeznek a mobilszolgáltatóknál.

Miután átveszik az irányítást a felhasználó mobiltelefon előfizetése felett, az áldozat telefonja elnémul, és onnantól a bűnözők kapják meg az összes üzenetet, banki értesítést, amivel óriási pénzügyi károkat képesek okozni. Ilyen átverések sajnos Magyarországon is előfordultak, többen milliós károkat szenvedtek el, és ezek után a mobilszolgáltatók valamennyit szigorítottak a kártya csere folyamatán.

A történet másik szála talán az amerikai T-Mobile rendszerében történt többrendbeli informatikai incidensekre is visszavezethető, amelyek során ügyféladatok milliói szivárogtak ki, az évek során több különböző támadás is lezajlott.

Ezek keretében akár munkavállalói adatok is kerülhettek illetéktelen kezekbe.

Ezúttal a T-Mobile egyesült államokbeli alkalmazottai panaszkodtak arra, hogy SMS üzenetekben keresték meg őket azzal, ha hajlandóak SIM cserés csalásban részt venni, kártyánként 300 dollárt (cirka 110 ezer forint) kaphatnak.

Az alkalmazottak közül többen is feljelentést tettek az ügyben, és azt sem pontosan értik, hogyan kerülhetett ki így a telefonszámuk a beosztásukkal együtt. A csalók arra hivatkoztak, hogy az elérhetőségeket állítólag a T-Mobile alkalmazotti címjegyzékéből vették.

A bűnözők a kapcsolatfelvételhez egy Telegram fiókos elérhetőséget jelöltek meg azoknak, akik hajlandóak részt venni a csalásban.

Közben a közösségi platformokon az is kiderült, hogy a megkeresett emberek egy része már nem is ott dolgozik, ami az alkalmazotti címlista egy régebbi állapotára utal.

Az is kiderült, hogy nem csak T-s volt alkalmazottakat környékeztek meg ilyen módon, hanem a Verizon jelenlegi vagy egykori munkatársai kaptak hasonló SMS megkereséseket. A TheRegister megkeresésére a T-Mobile US megerősített, hogy tudnak a csalási próbálkozásokról, a rendszerüket érintő új adatsértés viszont szerintük mostanában nem történt.

Ez pedig azt erősíti, hogy a valószínűsíthetően a korábbi évek során megszerzett adatokból dolgozhatnak az elkövetők. A csalásban részt venni természetesen nem jó ötlet, több évnyi börtönbüntetést kockáztatnak az ajánlatra mégis hajlandó munkatársak.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása