Macskajaj

2024. május 09. 09:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Aki nem akar lemaradni, használja, vagy legalább ismerkedik a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségekkel. Ezek az alkalmazások szöveget írnak, rövid leírás alapján program kódot generálnak, parancssori utasításra valósághű képet alkotnak. Az AI ahol tud, segít. Ám nem csak jóra, rosszra is használható.

A ChatGPT által írt csaló e-mailek már gyakran átcsusszannak a legjobb spam-szűrőkön is, az egyre okosabb algoritmusok pedig olyan hatékonyan keresik a biztonsági réseket, hogy az a legjobb fekete kalapos hackereknek is becsületére válna.

A csaló üzenetek jobb nyelvi testreszabásában is hasznát veszik a támadók.

A mostani poszt a képgenerálásra lesz inkább kihegyezve, erre a feladatra is számtalan lehetőség áll már rendelkezésre, például Dall-E, Tengr.ai, Midjourney, Leonardo.ai, Clipdrop, Wonder, Stable diffusion, Freepik, Dreamstudio, MS Bing, stb.

Ezekben bármit és akármit is elkészíthetünk, szó szerint: vízilovak pingpongozhatnak a Gellért hegyen, de akár korabeli élethű fényképet kérhetünk a Loch Ness-i szörnyről.

Bárkiről, bármiről generálhatunk valósághű képeket, erre számtalan példát is láthattunk már, a pufidzsekis Pápát, de a különféle manipulációk mindenhol fellelhetők: nem létező robbantás a Fehér Házban, a gázai incidensről, az orosz ukrán háborúról is rengeteg nem valódi, számítógépen konstruált felvétel született és kering a neten.

Emiatt egészséges, ha elsőre nem mindig hiszünk a szemünknek, és az eligazodás, a hiteles információk megszűrése még soha nem volt ennyire nehéz.

És akkor ebben az alaphelyzetben fordulunk rá a mai csalási témánkra, a káprázatos macskaszem virág mindenkit lenyűgöz, izgalmas, szép, a magokért 10-20-30 dollárt kérnek - kár hogy mindez nem létezik.

Az utóbbi hetekben pörgött fel igazán az őrület, de már év elején, februárban beindulhattak a csalók a macska-virág hibrid generált képekkel, és elkezdtek virágmagokat árulni online, van ez külön weboldalakon, de az E-bay, Amazon, Etsy bugyrait is bevették.

A naiv ügyfelek meg utalnak, küldik a pénzeket a nem is létező virágfajta vetőmagjaiért. Az átverés mostanra érte el azt a küszöbértéket, hogy erről cikkek, leleplező posztok jelenjenek meg, úgy tűnik ez a fajta tömeges csalás lett most a korábbi "csomagja érkezett" népszerű átverési módszer egyik új mellékhajtása.

A cikkekben alaposabban utánanéztek a dolognak, amiből az derült ki, hogy nem is Cryptanthus bivittatus a neve (mert az a Zöld levélcsillag), ahogy azt egyes felhasználók állították. A cicaszerű virágok képei hamisak, azokat a mesterséges intelligencia hozta létre, de lehet, hogy pluszban még az Adobe Photoshopot is használták a képek további finomításához.

A nyomozás során az is kiviláglott, hogy 2024. előtt nem létezett semmilyen hivatalos feljegyzés erről az úgynevezett "macskaszem káprázat" elnevezésű növényről. Ha a közelmúltban valóban felfedeztek volna egy ilyen új, cicaarcra emlékeztető virágot, akkor arról nyilván beszámoltak volna a hírek, és ezeket Google keresésekkel most meg is lehetne találni visszamenőleg.

A kétes weboldalak: az imseeds PONT com, gardenerstar PONT com, foundseed PONT com és dailyrosy PONT com mind kínai eredetűek, zömmel frissen bejegyzett helyek.

Vicces látni, hogy milyen sokszor szerepelnek kamuértékelések is az eszköztárban - az állítólagos elégedett, vélhetően hamis vásárlói bejegyzések itt sem sokat segítenek nekünk a cicavirág történet pro vagy kontra hitelesítésében.

A Macskafogó rajzfilmben szerepel, hogy a jó gengszter mindig álcázza magát. A mi feladatunk pedig, hogy a jó felhasználó mindig felismerje a gengsztert. Érdemes továbbra is biztonságtudatosan szűrni az információkat, csak megbízható helyről vásárolni, az eladóra és a termékre is előzetesen alaposan rákeresni, mert valószínű, hogy a jövőben egyre gyakoribbak lesznek az ilyen trükkös átverések.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.05.09. 18:44:03

Fake vagy nem, jól néz ki. Ráadásul fülesbagolynak is simán elmegy.
süti beállítások módosítása