Missing in Action - Ütközetben eltűnt

2007. október 01. 22:42 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Olvasom a hírt, miszerint öt fegyveres rabló erőszakkal rajtütött Francis Ford Coppola filmrendező házán, és elrabolták a számítógépét - benne a felbecsülhetetlen értékű új filmjének, a Tetronak az anyagaival, terveivel.



Az Apokalipszis most, és a Keresztapa trilógia rendezőjét - hogy csak az általam legjobban kedvelt régebbi darabokat említsem - nagyon sajnálom az eset kapcsán, és valóban váratlan, ami vele történt. Igaz véletlennek semmiképpen nem nevezhető. Emlékezetes például, hogy tavaly a magyarországon forgatott Robin Hood kópiáját lopták el váltságdíj fejében.

Régi vesszőparipám ez a saját munkával kapcsolatos mentés, de úgy tűnik nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet. Coppola mondjuk akkor is sajnálná a dolgot, ha mások is belelátnának a terveibe, de maradt volna mentése. De így, hogy minden odalett, már csak annyit tehetett, hogy szóvivőjén keresztül jutalmat ajánlott fel a becsületes megtalálónak (sajnos ez inkább csak retorikai formaság) vagy a nyomravezetőnek. Ha a backup mentő eszközét visszakaphatná, akkor tudna folytatni a munkáját, persze a 15 év alatt készült családi fotóit is nagyon hiányolja.


Ha a HDD feje felszántja a lemez felületet, akkor komoly adatkárt szenvedhetünk

Mindenkinek szembesülni kell azzal, hogy egy merevlemezes hardverhiba, Windows rendszerösszeomlás, külső behatolás vagy új kártevő miatt fennáll az elvi - és sajnos néha a gyakorlati - esély egy adatvesztéssel kapcsolatos balesetre. Muszáj naponta elvégezni a kisebb mentéseket például USB kulcsra (pendrive) vagy újraírható lemezre, hetente vagy havonta pedig CD/DVD vagy egyéb külső adathordozóra. Ezeket okos dolog rögtön valamilyen titkosítással (jelszavas RAR, TrueCrypt ingyenes kódoló, esetleg saját néhány soros C, Perl, stb. programmal) kiiratni, és legalább két példányt készíteni, melyből az egyiket egy fizikailag teljesen más helyszínen célszerű tárolni. Nemcsak váratlan öt fős rablóbandák ellen, hanem tűzvész, vagy más elemi csapás esetén is marad egy tartalék. A kódolás pedig akkor segít, ha magát a mentést lopnák el. Természetesen ez is megfejthető, de legalább a magunk részéről megtettünk mindent.


A TrueCrypt segítségével ingyen titkosíthatjuk mappáinkat, meghajtóinkat

Kiegészíthető még a fenti módszer valamilyen webes tároló használatával is, melyek közt szintén található ingyenes megoldás: például az Esnips 5GB, My LivePage 1 GB, stb.

Bármit választunk is, egy a fontos: ne hagyjuk a saját munkát elveszni!
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titan 2010.04.23. 14:27:34

Pretty Good Privacy a megoldás :)
süti beállítások módosítása