Még szódával sem megy el...

2008. május 16. 11:53 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A klasszikus mondás szerint egy újszülöttnek minden vicc új, ennek ellenére az adathalász próbálkozások is elérnek egy idő után egy olyan szintre, hogy az előforduló árulkodó, de inkább ordító jeleknek már mindenkinek fel kellene tűnnie. Egy vérszegény "amazonnal" randevúzunk.



A mostani levél is magán hordozza mintegy állatorvosi lóként a csalás stílusjegyeit: bekéri a jelszót, a link és a hozzátartozó webhely címe eltérő, meglévő accountunkat kell "helyreállítani", stb. Persze a magyar viszonylatban - aki már az Amazon weboldalról angolul rendel könyvet, az a szélesebbkörű tapasztalatai miatt talán több ismerettel rendelkezik a phishing tárgyában - legalábbis reméljük.



Az oldal egyes linkjei - szintén jó szokás szerint -  az eredeti oldalra mutatnak, ezzel is fedezve a csalást.



Ami ilyenkor segíthet - bár ehhez az idő múlása is szükséges - a böngésző tartalmi tanácsadói pl. Finjan, McAfee, Netcaft Toolbar, stb. is figyelmeztetnek előbbutóbb a veszélyre.



Nem kell üveggömb hozzá, hogy megjósoljuk, ez a fajta trükk bár sosem fog kiveszni teljesen, egyre inkább háttérbe szorul majd a sokkal hatékonyabb, magát a weboldalakat megfertőző módszerhez képest, amelynek tömeges elterjedése már látható és erősödése várható a jövőben.


1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

titan 2010.04.29. 12:50:12

Épp nemrég rendeltem amazontól egy pár könyvet, és furcsamód pont akkor kezdtek el megszórni ezekkel a levelekkel (ráadásul olyan tartalommal, hogy valamiért késik a megrendelés - természetesen részletezés nélkül). Majdnem sikerült nekik, pedig hozzád hasonló szinten vagyok paranoiás :) Csak óvatosan.
süti beállítások módosítása