Nehéz három óra

2008. május 28. 17:48 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A vírusirtók esetében az adatbázis frissítés az esetek 99.99 százalékában problémamentesen zajlik le. Ezzel együtt minden gyártó esetében előfordult már egy-egy hiba, a legutóbb a NOD32 3.0-ás verziójának frissítése okozott kisebb fejfájást.



Könnyű az egyik legmegbízhatóbb vírusirtó hírnökének lenni, hiszen az ESET termékei a legritkább esetben hibáznak. A múlt héten azonban nekünk osztott a szerencse rossz lapot. Az ESET a megszokott alapos ellenőrzés dacára egy olyan NOD32 szignatúra frissítés bocsátott ki, amely a gépek egy részén furcsa dolgokat művelt. A 3119-es számú frissítés, amely 22-én 10:45-kor került kiadásra, néhány gépen tiszta fájlokra is riasztott, egyes esetekben pedig lefagyást eredményezett. A hiba kizárólag a vírusirtó 3.0-ás változatát érintette.

A laborba hamar eljutottak a visszajelzések, és a 3121-es, 13:40-kor kiadott javított adatbázis korrigálta a hibát. A mintegy három órán keresztül fennálló probléma a felhasználók töredékét érintette, mivel ahhoz, hogy a rossz adatbázis problémát okozzon, nem csupán az kellett, hogy a kritikus időszakban kerüljön frissítésre a vírusirtó, de az is, hogy a felhasználó ugyanekkor indítson el bizonyos (például Adobe) alkalmazásokat.



Sajnos azonban néhányan itt Magyarországon is belefutottak ebbe a problémába, és emiatt olyan tiszta állományokat is töröltek, amiket később a karanténból kellett visszaállítani. Ügyfélszolgálatunk szerencsére a helyzet magaslatán volt, és a beérkező (egyébként 10 alatti) panaszt sikerült rövid idő alatt orvosolni.

A teljes AV mezőnyt vizsgálva nem egyedi eset, ami történt, a különféle vírusvédelmi programoknál ha ritkán is, de sajnos többször is történt már hasonló probléma. 2007 decemberben a Kaspersky azonosított tévesen a Windows Explorerben kártevőt, míg 2007 június 27-én a VirusBuster frissítése és az APEH Abev programja veszett össze. Ugyancsak hasonló esetek történtek például a Nortonnál, ahol rendszerfájlok kerültek indokolatlanul karanténba, vagy 2006-ban a McAfee háza táján is volt egy hasonló sajnálatos esemény.



Az ilyen esetek azonban szerencsére igen ritkák, mivel a frissítés kibocsátása előtt a gyártók nagyszámú tiszta állomány esetében is ellenőrzik, hogy valóban vakriadó mentes-e az új szignatúra. És, bár a tiszta állományok esetében bár igen nagyszámú fájlgyűjteményről van szó, ez nem tartalmazhatja a világ összes programjának minden állományát, így időnként a legjobb szándék, és alapos ellenőrzés dacára is előfordulhatnak malőrök. Ilyenkor a versenytársak sem nyilatkoznak kárörvendően - sőt nem ritkán segítséget is nyújtanak, ha ez szükséges - hiszen tudják, ez Damoklesz kardjaként egyformán ott lebeg mindegyikük feje felett.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása