Még mindig nincs ingyen ebéd

2012. december 17. 10:19 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nagyjából azt kellene végiggondolnunk, van-e érdemi különbség a dolgok lényegében akkor, ha az egérfogóban Eidami, Trappista vagy éppen Gouda sajt van? Szerintünk nincs, ahogy az átverős Facebook üzenetek ingyen ajándékos ígéreteit is érdemes kellő távolságtartással kezelnünk, lett légyen az 1000 dolláros Victoria's Secret utalvány, vagy akár 4 ingyenjegy Disneylandbe.

Lépjünk vissza kicsit, és nézzük meg, mi is volt az állítólagos Victoria's Secret-es "ajándék" lényege. A kattintás után jön a már majdnem végeztél ("You are almost finished") és kezdődik egy csomó űrlap kitöltögetés, ez egy átléphetetlen állomás. Survey kitöltögetés, házas-e vagy, van-e biztosításod, és ha igen akkor miért nem típusú kérdéshegyek, és a szomorú igazság, hogy ajándék az egyáltalán nincs. Illetve van, mert a csalók a lekattintott, szokásaink után kérdezgető weblapok, űrlapok után a hirdetőktől, piackutatóktól fejpénzt kapnak, amelynek kitöltögetését az ingyen nyereményre ácsingózó szerencsétlen, naiv balekokra bízzák. Ők azonban valóban megkapják az ajándékot, az utánunk járó sápot.

A "sajtcsere" után lássuk mai átverésünket: "Get 4 FREE Disneyland Tickets! (Merry Christmas)". Az üzenet szerint az ünnepre való tekintettel minden Facebook felhasználó négy ingyen belépőt kap a játék parkba. Itt most álljunk meg azonnal egy pillanatra, nézzük meg hányan regisztráltak a mai napig a közösségi oldalra: 973 642 500 személy. Vegyük csak a sima egy napos belépő jegy árát, ami 46 EUR, és vegyük elő okostelefonunk Calculator appját: nos ez 44,787,555,000 EUR - a jó magyar forintra való átváltástól a szívbetegekre való tekintettel most kivételesen eltekintünk. Tegye fel a kezét, aki őszintén elhiszi, hogy a világválság közepén valaki ennyi pénzt oszt ki csak úgy just for fun?


Azért tanulságképpen végiglépdelünk az eseten: először még minden biztató, itt a válasszunk parkot legördülő, ám utána - természetesen vagy sajnos - nem jön az "ingyen ajándék", helyette itt is űrlap kitöltögetési munkára vagyunk kárhoztatva, súlyosbítva azzal, hogy összes ismerősünk is kap egy ilyen invitálást a nevünkben.

Sőt, nem elég, hogy a sok survey-jel ott kínlódunk, kiderül, hogy a "mindenki hozzon magával még egy embert" mintájára itt még 3 további balekot is kellene toborozni a remek ingyen ajándékhoz. Remélhetőleg itt már mindenkiből kitör az őstermészet, és a kenjék a hajukra kifakadástól kezdve ki-ki vérmérséklete szerint azt kívánja, bár el se kezdte volna a kattintást.


A fenti kis infógrafika a különféle számítógépes csalási módozatokat foglalja össze rendszertanilag, míg a mellékelt linken a leggyakoribb Facebookos átverések legfontosabb altípusait találjuk - benne persze a mi kis szomorú, de tanulságos ingyen ajándék kezdetű bekezdésünkkel. Ha a jelszavunkat nem is célszerű a monitorunk sarkára ragasztani, de a "Nincs ingyen ebéd" szlogent emlékeztetőül bátran odabiggyeszthetjük, mert a becsapások száma jól láthatóan folyamatosan növekszik.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2012.12.24. 00:04:12

Tök jó ez a checkfacebook.com oldal. A szerbeken kívül lenyomjuk az összes szomszédunkat, ha a felhasználók arányát nézzük.
süti beállítások módosítása