Tűzre, vízre, és jelszóra vigyázzatok!

2013. december 04. 13:56 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Kicsit elferdítettük, illetve kiegészítettük az eredeti lámpagyújtogatós intelmeket, haladva a korral. Sokszor és sokat írtunk már tanulságos történeteket jelszóügyileg, de a nagybetűs ÉLET folyamatosan hoz a felszínre olyan új eseményeket, amiket látva úgy gondoljuk, erről a témáról mégsem lehet eleget beszélni.

Hogy megadjuk az alaphangot a posztnak, ahhoz elég az Ars Technica egyik friss cikkét elővenni, ami röviden arról szól, hogy majd két évtizeden át 00000000 volt az USA atomrakétáinak titkos indítókódja. Ami nem csak abból a szempontból hajmeresztő, hogy bonyolultságában vetekszik az "123456" vagy "password" típusú jelszavakkal, de még a gombra való véletlen rákönyöklés ellen sem nyújt védelmet ;-)

Ezek után nézzük, ha nem vagyunk amerikai elnökök, vajon jobb-e a helyzet. Az Európai Unió egyik programjának, az úgynevezett Eurobarometer keretében végzett egy vizsgálatot a jelszavak használatával kapcsolatosan. Azt ugye mindenki olvassa, tudja, látja, hogy a számítógépes bűnözés és az online személyazonosság-lopás már milyen iparszerűen zajlik, évről évre növekszik, ami ellen az egyik kézenfekvő építőelem éppen az egyedi, erős jelszó vagy jelmondat lehetne. Ám ha megnézzük a válaszokat, úgy tűnik, sokan vagy nem értik meg ezt, vagy még nem félnek a veszélyektől eléggé. Például a júzerek több, mint háromnegyede ugyanazt a netes jelszót használja mindenhol, miközben pedig 12%-uk tapasztalta már közösségimédia- vagy e-mail fiókjának feltörését.A felmérés 27 ezer unión belüli felhasználó kikérdezésével igyekezett feltérképezni a webes szokásokat.

A megkérdezettek 48%-a sehol nem változtatta meg egyik jelszavát sem az utóbbi egy évben. Mindeközben akár számítógéppel, akár kütyükkel az európai lakosság mintegy 70%-a van állandóan online netes kapcsolatban, míg 54%-uk legalább naponta egyszer felcsatlakozik az internetre. Mivel a bankolást és a bevásárlást is mind többen végzik online - azaz webbankok és webáruházak segítségével - így egyre inkább igyekszik mindenki gondoskodni a biztonságról, például 46%-ban telepítenek vírusirtót. Ez persze örvendetes, de sajnos ez még a felét sem teszi ki a felhasználóknak. Jó hír, hogy 40%-uk tisztában van az ismeretlenektől érkező, kéretlen levelekben érkező kártevők, illetve kártékony linkek veszélyeivel is, és ezektől óvakodik, nem kattint. És a szerintünk legsúlyosabb: csak 24%-uk használ egyedi jelszót a különböző webes helyszíneken, ettől természetesen jól elborzadunk, hogy te jó ég, 76% viszont nem így tesz.

Végezetül talán érdemes lehet újra feleleveníteni azt a korábbi posztunkat, amiben az esetlegesen feltört postafiókunk, vagy bármely más accountunk esetén szükséges tennivalókat foglaltuk össze részletesen. Reméljük egy év múlva jobb Eurobarometeres beszámolót olvashatunk majd, szebb számokkal ugyanebben a jelszóhasználati témában. Zárásképpen pedig egyetérthetünk az eredeti cikkben leszűrt tanulságokkal is, például hogy nem szimplán ijesztgetni kell az embereket, hanem mellette folyamatosan oktatni, képezni, felvilágosítani kell őket az internetes veszélyekről, amiből azért akad jó pár.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása