Támadás a Tesco Bank ügyfelei ellen

2016. november 18. 13:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Tesco Bank több ezer ügyfele esett nemrégiben a kiberbűnözők áldozatául az Egyesült Királyságban. A támadást az úgynevezett Retefe kártevő használatával hajtották végre a kiberbűnözők. Ez a trójai a felhasználók online banki belépési adatait próbálja megszerezni a tranzakciók végrehajtásához. Mivel a kártevő célpontjainak listáján más bankok is szerepelnek, illetve a program más régiókban is felbukkanhat, az ESET létrehozott egy diagnosztikai eszközt, ami a felhasználók számítógépének átvizsgálásával segít védekezni a Retefe vírus ellen.

A Tesco Bank vezérigazgatója, Benny Higgins nyilatkozatában megerősítette, hogy néhány ügyfelük felhasználói fiókját online támadás érte, ami egyes esetekben pénzveszteséggel is járt.

A BBC szerint körülbelül 40 000 felhasználó észlelt gyanús aktivitást a múlt héten, és közülük körülbelül 20 000 főnek lopták el a pénzét. A bank képviselője megerősítette, hogy továbbra is együttműködnek a hatóságokkal, és tájékoztatni fogják az ügyfeleiket online oldalaikon és más csatornákon keresztül.

A Tesco Bank úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti az online tranzakciók végrehajtását, de más szolgáltatásait például a pénzfelvételt lehetővé teszi ügyfelei számára. Ezek alapján az ESET szakértői úgy gondolják, hogy a pénzintézet alapvető infrastruktúrája nem érintett, és jelenleg nincsenek olyan részletek, amelyek másra engednének következtetni.

A biztonsági szakemberek rámutattak az ügy és az ESET Threat Intelligence által felfedezett Retefe trójai program közötti kapcsolatra. Ebben az esetben, ha a felhasználót megfertőzte ez a rosszindulatú kód, és megpróbált csatlakozni a vírus által célba vett online banki szolgáltatás egyikéhez, a kártevő módosította a banki weboldalt azért, hogy begyűjthesse a belépési adatokat.

A vizsgálat azt is kimutatja, hogy sajnos más országokban található bankok egész hosszú listája szerepel ennek a vírusnak a célkeresztjében. Korábban az Egyesült Királyság mellett Svájcban és Ausztriában volt jelen, valamint olyan népszerű szolgáltatásokat is érintett, mint a Facebook és a Paypal.

A támadások már 2016 februárjában kezdődtek, azonban a Retefe trójai korábban is aktív volt, pusztán más technikát használt, hogy megfertőzze az áldozatok gépeit. A fejlesztések eredményeként azóta megjelent a vírushoz köthető mobil applikáció és bővült a célpontok listája is.

Az ESET által JS/Retefe néven észlelt rosszindulatú kódot általában e-mail csatolmányokban terjesztik, rendelésnek, számlának vagy egy egyszerű fájlnak álcázva.

A futtatáskor több komponenst telepít az áldozat számítógépére - beleértve a Tor nevű programot is, amely az anonimitást biztosítja a támadók számára -, és arra használja ezeket, hogy proxy szervert állítson be a célba vett banki weboldalak számára.

A Retefe létrehoz egy hamis tanúsítványt is, azt a látszatot keltve, hogy egy jól ismert igazoló hatóság (CA), a Comodo hitelesítette. Mindez nagyon bonyolulttá teszi a csalás felismerését a felhasználó szemszögéből.

Az összes főbb böngésző érintett volt, beleértve az Internet Explorert, a Mozilla Firefoxot és a Google Chrome-ot is. A program néhány esetben megpróbálta rávenni a felhasználót, hogy telepítse a malware mobil applikációját – ezt az ESET Android/Spy.Banker.EZ néven azonosította.

A mobil applikációt a telepítés után arra használta, hogy megkerülje a kétfaktoros azonosítást.

Az ESET kutatása felfedezett egy másik változatot is, JS/Retefe.B néven, némiképp különböző struktúrával. A Tor helyett a bűnözők a Tor2web szolgáltatást használták, ami lehetővé tette a kártevőnek, hogy a Tor böngésző használata nélkül is anonim maradhasson.

Az ESET értesítette az érintett cégeket és felajánlotta a segítségét a fenyegetés elhárításában. Emellett a felhasználóknak érdemes manuálisan is ellenőrizni a számítógépüket, vagy használhatják a vírusvédelmi cég Retefe Checker weboldalát. Hogyan derítsük ki, hogy az áldozatok között vagyunk-e? A fertőzöttségre utaló jelek:

1. A rosszindulatú tanúsítvány jelenléte, amely azt a látszatot kelti, hogy a Comodo Certification Authority hitelesítette, a kibocsátó me@myhost.mydomain e-mail címével:

2. A rosszindulatú Proxy Automatic Configuration Script (PAC) jelenléte, ami az .onion domainre mutat.
Például: http://e4loi7gufljhzfo4.onion.link/xvsP2YiD.js?ip=100.10.10.100

3. Az Android/Spy.Banker.EZ jelenléte az android eszközünkön (ez az ESET Mobile Security alkalmazásával ellenőrizhető).

Mit tehetünk, ha a Retefe megfertőzte valamelyik készülékünket?

1. Elsőként változtassuk meg a belépési adatainkat, és nézzük meg, zajlik-e bármilyen gyanús aktivitás (pl. hamis tranzakciók az online bankfiókunkban).

2. Távolítsuk el a Proxy Automatic Configuration Scriptet (PAC):



3. Töröljük a fent említett tanúsítványt.

4. A proaktív védelem érdekében használjunk megbízható biztonsági megoldást, ami dedikált védelmet tud nyújtani az online bankoláshoz. És ne felejtsük el védeni az android eszközünket sem.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.18. 14:41:16

De hogy a fenébe tud a Comodo nevében készített, hamis tanúsítványt létrehozni és telepíteni? Ki írta alá, hogy az op.rendsher hajlandó elfogadni?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.18. 14:45:09

+1: androidon hogy tudom megnézni, milyen mail cím tartozik a tanúsítványhoz?
süti beállítások módosítása