Xmas és Top posztok az idén

2023. december 20. 14:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha egy jellegzetes díszes címert kellene csináltatni az idei évnek, valamilyen banki internetes átverés szerepelhetne rajta. Sokan próbálkoztak átverni, megfertőzni, becsapni, anyagilag megrövidíteni bennünket, és ebben az olykor elég suta szövegezésű üzeneteknek, valamint a bankok nevében történő telefonhívásoknak volt óriási szerepe.

Csak egy pár, a napokban befutott példát érdemes megnézni: a K&H Bank nevében jelzik, hogy zárolják a fiókunkat, aztán a Facebook/Meta nevével visszaélve fiókunk megerősítésére kérnek bennünket természetes valamilyen kártékony vagy adathalász linkre való kattintással.

Ez a trend jövőre sem fog megfordulni, ezért érdemes mindenkinek nagyobb figyelemmel kezelni a sürgető, figyelmeztető kéretlen leveleket.

És akkor nézzünk rá a 2023-as év posztjainak képzeletbeli dobogójára, mik voltak a legfelkapottabb bejegyzések. Harmadik helyezett lett 5 ezer megtekintéssel egy Windows frissítésnek tűnő Big Head nevű ransomware kártevőről szóló írás lett.

Az ezüstérmet az MVM nevében küldött gázszámlának látszó átverésről szóló poszt nyakába akasztottuk, ez lett a második helyezett több, mint 9 ezer megtekintéssel.

És végül, de semmiképp nem utolsó sorban a világverő győztes 29 ezer megtekintéssel zsákolta be az első helyezést, ahol az volt a téma, hogy egy "fontos információk az otp banktól" tárgysorú üzenetben arról írtak, hogy ideiglenesen megterhelték a kártyánkat 49 ezer forinttal.

A hivatkozott ok pedig az Apple PayTM pénztárca állítólagos hozzáadása volt, pedig ezt nem igényeltük, nem kértük. De itt is itt volt a lehetőség a felelőtlen kattintásra: egy link, ami visszatérítést ígért.

Ezek voltak a 2022-es év leglátogatottabb posztjai, és most nem is maradt más hátra, mint hogy Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánjunk minden olvasónknak.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása