Hacktivity - második nap

2007. szeptember 23. 19:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az első napról már tettem be képeket, most csak pár szót mesélnék az első részről. Abszolút pozitív, nagyon tetszettek az előadások is, és helyszín is egy telitalálat, a hátsó fertályban sörös kriglivel a kézben hallgatni és nézni kivetítőt, nagyon jó kis pub feeling :-)

Sok érdekes bemutatóból teljesen szubjektíven fogok mazsolázni, majd lesznek úgyis teljes összefoglalók a hírportálokon, illetve az előadások anyaga néhány napon belül letölthető lesz a Hacktivity weboldaláról.Nekem az első nap három prezentáció tetszett nagyon, Dr. Kovács László beszélt az információs terrorizmusról, és jól összefoglalta az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.Technikai és érdekes volt Gara Péter megközelítése a webes kliensek biztonságáról, gyakorlati példákkal illusztrálva, személy szerint ez nekem nagyon bejött.Nem mindennapi workshop tanúi lehetett a kisterem közönsége, ahol Csiszér Béla mutatott be rootkites programokat élőben. A Sony BMG botrány Vanzant CD-je, a német kiadású Mr. és Mrs. Smith DVD-je, valamint az előző hetekben oly sokat emlegetett Sony MicroVault ujjlenyomat olvasós USB kulcs voltak a főszereplők.A vasárnapi napon talán valamivel kisebb volt a létszám, de érdekes előadásokban itt sem volt hiány. Sok szó esett napjaink oly zavaró problémájáról, a spamről, itt Krasznay Csaba jól összefoglalt gondolatai tetszettek a legjobban. Nekem a téma kapcsán olyan el nem hangzott dolgok jutottak eszembe, ami tovább árnyalhatja az ott elhangzottakat. Például a 419-es nigériai csalás kapcsán említést érdemel az a cseh nyugdíjas, aki végső elkeseredésében agyonlőtte a nigériai nagykövetség – pénze visszaszerzésében egyre csak tehetetlenségét hajtogató – konzulját. Szintén érdekes dolog, hogy míg az ISP-k, és egyéb szolgáltatók panaszkodnak, hogy sok a spam - azaz kéretlen (hirdetés) levél - addig például a vipmail levelező rendszerében (de a Citromail és a Freemail is ilyen) nem tudunk addig sikeresen regisztrálni, míg legalább egy területet meg nem adunk, amihez kapcsolódva később majd reklám levekelet küldözgethetnek címünkre. A phising támadásokkal kapcsolatban érdekes felvetéssel élt Mikko Hypponen, az F-Secure cégtől. Azt javasolja, hogy minden pénzintézet egységesen a .bank domain csoportba tartozzon, így könnyebben kiszűrhetőek lennének a csalárd hasonmás oldalak. A Kínával kapcsolatos spam problémák kapcsán érdemes lenne szorgalmazni az ottani enyhe domainregisztrációs szabályozás szigorítását, persze a Spamhouse spamküldő toplistás tagjainak hűvösre tétele sem lenne butaság ;-)

Akit érdekel, készült egy igen érdekes film a spamről "Spam, the Documentary" címmel. Az alkotó lépésről lépésre igyekezett felderíteni mindent: elkezdett válaszolgatni a spam levelekre, melyekben az árucikkeket úgy hirdetik, azok egyenesen kijavítják, sőt tökéletesítik életünket, és rendelt is a termékekből.Interjút készített a spam ellen küzdő szakemberekkel, de megpróbált felkutatni egy igazi hús-vér spamterjesztőt is. Eközben igyekezett tisztázni olyan szakmai zsargonokat is, mint például mi is az a phising kit (adathalász támadás készítő programkészlet), vagy kik azok a zombik.Kiemelkedő sikere volt Dallos Zsolt ügyvédnek is, aki a kisteremben a fájlcsere és a szerzői jog kapcsán mesélt érdekes eseteket, és fejtette ki véleményét. A téma aztán olyannyira felkeltette az érdeklődést, hogy a folyosón még egy jó órás "after party" keretében záporoztak a kérdések, hozzászólások.Végül Bodó Balázst említeném még, aki nem csak érdekes témáról - A kultúripar felhekkelése - adott elő, hanem élvezetes és szemlélete stílusával szerzett egy kellemes háromnegyedórát a nagyérdeműnek.

Aki itt volt, annak viszontlátásra 2008-ban is, aki pedig nem jutott el az idén, annak jó szívvel ajánljuk, hogy jövőre ne hagyja ki, ha érdekli a számítógépes biztonság közelről.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása