ESET Smart Security

2007. szeptember 26. 09:02 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Április óta sorban az egyre komolyabb változatok látnak napvilágot a NOD32 gyártójának, az ESET komplett védelmi csomagjának publikus bétaverzióiból. A vírus és kémprogram elleni alapok mellett spamszűrő és tűzfal is található a Smart Security nevű integrált biztonsági készletben. A mostani ötödik verzió immár a Release Candite 1, amelynél a bétatesztelők véleményét, észrevételeit és javaslatait is figyelembevéve készítettek.



Az ESS csomag az XP és a Vista mellett a 64 bites Windows változatokat is támogatja (XP, Vista, Server 2003). Aki kíváncsi, és szívesen kipróbálná, ingyenesen letöltheti az ESET honlapjáról.
23 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lali_ 2007.10.25. 22:04:01

észrevétel: atom stabil és jó cucc, eggyetlen gondom, hogy néha (eddig kb 3-4-szer több hónap alatt, az uccsó verziónál is) a kérdezgetős ablak (amikor változik egy progi, vagy net elérést szertne)befagy hiába nyomok bármit, nemválaszol és nemlehet eltüntettni

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2007.10.25. 22:53:36

Szia opera11!
Május óta tesztelem a különböző változatokat, és már az elég stabil RC1 verziónál járnak. Melyik változattal voltak a fagyások? Ha nem a legújabbal, látogass el a www.eset.eu/download/beta oldalra, és tölts le a legfrissebbet! Ennél éreztem igazán, hogy kezd nagyon stabil és jó lenni. A kérdezgetős ablak szerintem azért volt, mert a tűzfalnál az interaktív szűrési módot választottad, nem az automatikust. Én mondjuk szeretem, ha kérdezget.

Xfaktor 2007.10.26. 16:34:44

Mivel még nem próbáltam ki ezért érdemben nem tudok nyilatkozni, de az ilyen komplex biztonsági csomagokkal kapcsolatban mindig van bennem egy kis félsz. Remélem ez csak egy rossz beidegződés, de mindig attól tartok, hogy ha egy ilyen védelmi rendszer már alapból tartalmaz tűzfalat, vírusirtót, spamszűrőt stb. akkor megoszlik a figyelme és az egyes komponensei nem olyan hatékonysággal fognak működni, illetve nem lehet majd őket részletesen konfigurálni. A nod32-vel kapcsolatban nagyon jó tapasztalataim vannak, a kérdés csak az, hogy a Smart Security többi védelmi modulja is tuja-e majd hozni a vírusirtó által méltán kiharcolt magas színvonalat.
Félreértés ne essék, én nem akarok farkast kiáltani, sőt nagyon remélem, hogy majd maga a program fogja a leírtakat megcáfolni. Minden eset re :) én már nagyon várom a végleges verziót.
u.i.: Kedves Rambó! Gratulálok a bloghoz, már régebb óta olvasom, és nagyon tetszenek a postok, így tovább!

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2007.10.26. 17:08:29

Kedves Xfaktor!
Üdv a fedélzeten, és köszi kommentet.
Egy komplett programcsomag viselkedés-elemzési technikát hajt végre, és mindeközben támaszkodik a tűzfalas védelemre, ezzel csökkentve a lehetséges belépési pontokat, ezzel is mérsékelve a fertőzést. Ezzel többet képes nyújtani, mint egy szimpla antivírus. Én is az AV + tűzfal + kémirtó trió híve vagyok, és mondjuk a plusz spyware irtóról az ESS végleges változatának megjelenése után sem szándékozom lemondani. Hogy mit teljesít az ESS a biztonsági csomag teszteken, majd kiderül,remélem a legjobbakat. A fejlesztők előtt mindenesetre le a kalappal, nyitottak voltak minden ötletre, javaslatra, kritikára.

Lali_ 2007.10.26. 23:52:43

Szia. A stabilitással nekem a legelső óta nemvolt igazán gondom.(Az eset mappa létrehozási dátuma 2007.07.09, szóval azóta :) )
Igen, az interaktív módban használom, én is azt szeretem, ha tudom mit csinál :)
Az 32 bites RC1 van fent. Legutóbb a bonjour service-nél(A win-os Safari "kelléke") csinált ilyet, az első alkalomnál, amikor net-et akart a telepítés után és még nemvoltam, vagy taán pont akkor csatlakoztam...Alapból nemlett volna baj csak pont utána tettem fel a béta Operát is(9.5), ami elsőnek futott, tehát utána kérdeznie kellett volna, hogy az opera 9.5-nek adok a netet..csakhát nem kérdezet, így aztán az Opera sem működött....De egy kijelentkezés megoldotta, szóval nemvészes

Xfaktor: Én meg mindenből pont az ilyen, egy progi sok mindent szeretem. Hardveres Pl: mobil+fényképező+gps+wi-fi..., vagy szoftveres példa: böngésző, levelező, jegyzetkezelő, irc chat, torrent kliens..
A biztonságtechnikai szoftvereknél meg pláne jó ha egyben van minden. Ezért is hiányolom egyébként az ESET Smart Securityból az autómatikusan elinduló programok figyelésést, valamint főleg a kémprogramok elleni védelmet, vagy az egybe van fűzve az antivirrel? Mert egyszer amikor lefutattam egy próbaverziós Sunbelt CounterSpyt (amiről aztmondják, hogy elég jó), akkor nemtalált semmit....

Lali_ 2007.10.28. 15:50:27

Mégegy bug(?)/észrevétel:
Az Opera böngésző levelezőjét pop3-as llevél küldéskor 2-3 másodpercig befagyasztja!!!!!(Aztán elküldi a levelet) Méghozzá a tűzfal modulja, mert amikor kikapcsoltam az antivirust és az antispam modult, akkor ugyanúgy jelentkezett, de amikor kikapcsoltam a tűzfalat(Disable filtering: allow all traffic), akkor már rögtön küldte a levelet.
Aztán kipróbáltam csak a tűzfal letiltással, akkor is rendesen ment a levél. És a proci használat nem ugrott fel, úgyhogy nem is értem...Azért nemhiszem, hogy ennyi idő kéne, ahhoz, hogy a megfelelő szabályt (Opera böngészőnek engedve van a pop3) alkalmazza, pláne, hogy sima txt üzeneteknél van ez, mindenféle csatolmány nélkül...

Az ilyesmiket hol lehet a fejlesztőknek jelezni?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2007.10.28. 18:13:13

Szia opera11 :-)
A fejlesztőknek kétféleképp lehet jelezni:
van egy fejlesztői fórum, ezt itt találod:
www.wilderssecurity.com/forumdisplay.php?f=18
és lehet nekik levelet is írni a betasupport KUKAC eset.sk email címre
Nekem olyan van - de ezt még nem írtam meg én se - hogy a VMWare nem tud fellépni a hálóra, csak ha egy pillanatra leveszem a tűzfalat, de az érdekes az, ha utána rögtön visszakapcsolom, utána már átjár rajta, csak elsőre van neki valamilyen gondja. Még turkálok egy kicsit a szabályaim, és a trusted zónáim közt, nehogy végül nálam legyen valami guzmi.

zoloe 2007.10.28. 19:55:41

Sziasztok!
opera11 - Nem sikerült reprodukálni a hibát, de megírtam a fejlesztőknek. A legtöbb tesztelést valószínűleg az interaktív módú működés igényli, dolgoznak rajta. Köszönjük a jelzést!

Lali_ 2007.10.28. 21:05:04

zoloe: Mármint melyiket? Az Operás hiba mindig jelentkezik, a Safaris dolog meg szerintem a rosszkor csináltam, vagy nemcsináltam a rosszdolgot, szóval az nemhiszem, hogy reprodukálható lenne.

Ati82 2007.10.30. 08:04:11

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az Eset Smart Security és a Nod32 3.0v magyar nyelven Nov.5.-én jelenik meg?
Illetve a Nod32 2.7 -ről való átállás az Eset Smart Security-re kb. mennyibe fog kerülni, érvényes licensz mellett?
Egyébként én nagyon megvagyok elégedve az ESET termékével és már várom, hogy meglegyen az új termék.
Számtalan forumon a Nod32 mellett voksolok és vétozom meg negativ véleményeket...

Ati82 2007.10.30. 08:09:28

És még egy kérdés: az RC1 nod elég stabil mindennapi használatra(üzleti gép)? Mivel még csak angol nyelven érhető el, ezért, ha megjelenik a magyar nyelvű, az angolt reinstall, vagy a magyar install után magyar nyelvű lesz?
Egyébként én a Nod32 mellett semmi mást nem használok és még soha nemvolt vele problémám...
Pedig néha járok "rossz" honlapokon. És CSAK IE7-et használok...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2007.10.30. 08:52:44

Szia Ati82!
Pontos dátumokat én sem ismerek, ebben sajnos nem tudok segíteni, de a magyar változatok általában valamivel később szoktak megjelenni, szerintem ez most is így lesz. Bővebb infokat erről a Sicontact-os srácok tudhatnak. Én május óta tesztelem a bétákat, és csak a legelsőnél kellett kézzel uninstallálni, azóta simán felmegy az újabb változat, illetve amikor szükséges, ő automatikusan elvégzi az uninstall folyamatot. Ilyen esetekben a korábbi saját beállítások természetesen megmaradnak.
A NOD32 és az ESS is jelentős proaktív, heurisztikus és egyéb elemzéseken alapuló képességei vannak, de mivel az én lelkem nagyon paranoid, mindig használok külön kémirtót is, sőt többet is :-)
Az IE7 használatot olyannak tartom, mintha valaki bezárja ugyan a bejárati ajtaját, de a konyhablakot nyitvahagyja. Mivel közismert, milyen sebezhetőségeket okoz, és emiatt ráadásul első számú célpont, én biztos váltanék a helyedben. Az hogy nem volt problémád, két dolgot is jelenhet:
- az is lehet, hogy volt problémád, csak nem vetted észre
- ha eddig megúsztad, nem biztos, hogy így is marad a jövőben, hiszen a rosszfiúk gőzerővel fejlesztenek

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2007.10.30. 09:03:15

Na most látom, kimaradt egy-két dolog.
A béta változatok nem véglegesek, ezért éles használatra csak saját felősséggel használható, a piaci kitesztelt változat a biztos, amelynek a működésére a gyártó garanciát vállal. Ettől függetlenül nekem a betak semmilyen gondot nem okoztak, és jól vizsgáztak.
Árakról nem tudok semmit, nem is az én asztalom, de az biztos, hogy amíg nincs hivatalos bejelentés, addig ez korai lenne. Ígérem, ha a megjelenésről lesz biztos, hivatalos információm, meg fogom írni itt a blogban.

Ati82 2007.10.30. 09:25:08

Rambo: köszönöm a felvilágositást.
De én akkor is tartom magamat ahhoz, hogy teljesen mindegy, hogy az ember milyen böngészőt használ, ha figyelmetlen netezés közben...Már 4éve használom az IE-t és a 4év alatt csak 2x volt windows reinstall. Az egyiket a Firefox okozta....
+ az én butaságom. De tanultam belőle és majd 3éve (lekopogom) semmi gondom a számitógép biztonságával(lassulás, kérdéses problémák, stb.)

Lali_ 2007.10.30. 21:48:02

Hát Ati82, részvétem: secunia.com/advisories/26201/

Na kérem, az alábbi linken olvastgathatsz az IE 7 egyik biztonsági hibájáról. Az 5-ös skálán 4-es súllyosságú. A segítségével az IE7 user rendszeréhez hozzálehet férni.

És ez nemolyan, hogy figyelsz a netezés közben...Mert nem csak a crack és pornóoldalakon, vagy hasonlóakan kaphatsz vírust....Ez nemis vírus, tehát ezellen a nod és más vírusírtó sem tehet sokmindent, ha jóltudom...Miért te talán a magnyított oldalaknak a forráskódjait mind elolvasod, átnyálazod? Végignézed mindegyiket? Én is betehetnék akár a saját oldala(i)mba is ilyen kódokat és az összes IE 7-es usert jól megszívathatnám. Az egy dolog, hogy ezt nemteszem meg(főleg mert nemvagyok hacker és a konkrét kihasználását sem tudom), de szerintem pár óra googlezással magtalálható.
(Ugyanez a hiba volt a FF 2.0.0.5-ben, csak ott már kijavították ezt speciel)

Persze elvileg ezeket a szoftver fejlesztőknek kéne kijvítani, csakhát sokan tojnak rá....

Mellesleg az Operában(ellentétben az IE-vel és a FF-al) nemigen szoktak lenni ilyen kihasználható hibák, MOST sincs!

Ati82 2007.10.31. 09:29:14

opera11: köszönöm a kimeritő felvilágositást.
Lehet, hogy vannak hibái az IE7-nek, a Firefoxnak, az Operának, a Netscapenek, a Windowsnak, stb.
Lesznek is, amig léteznek.
De mégegyszer hangsűlyozom, hogy én speciál még netalálkoztam vele, és remélem nem is fogok.
Szóval bármi komment lesz az IE7-tel szemben, akkor is használni fogom.
"Persze elvileg ezeket a szoftver fejlesztőknek kéne kijvítani, csakhát sokan tojnak rá...."
- ehhez csak annyi a hozzáfűzésem, hogy mig az Opera és a Firefox egy külön szoftver, addig az IE egy rendszerbe integrált kiegészitő, szóval szerintem annak a frissitése, nemolyan egyszerü elkésziteni a frissitést, mert igazodniuk kell a Windows kiadott frissitéseihez IS....
A másik dolog, ha az Opera a világ legbiztonságosabb böngészője, vajon miért csak páran használják????
Talán mert a biztonságon kivül nemsokat nyujt? Lehet...

zoloe 2007.10.31. 11:13:21

Ati82: Magyar nyelvű új termékek legkorábban december elejére várhatók.
Opera11: Légyszi írj nekem a support@sicontact.hu -ra, kérdezni szeretnék a hibával kapcsolatban. Köszönöm!

Ati82 2007.10.31. 13:33:11

zoloe: köszönöm az infót.

Ati82 2007.10.31. 13:36:51

Zoloe: köszönöm az infót.

Lali_ 2007.10.31. 17:05:50

zoloe: küldtem levelet

Ati82:
1. Szerintem nemlenne nehezebb kijavítani az IE hibákat, mint az Opráét és a FF-ét. Mert ők elöször is több platformara készítenek böngészőt, másrészről az, hogy az op.rendszerbe nemtudnak úgy beépülni az nemfeltétlenül előny, vannak hátrányai is, pl az IE komponensek elindulnak az op.rendszerrel a FF és Opera nem, mivel nem az op.rendszer része.(Ezért is indul a FF tetű lassan, míg az IE viszonylag rendes tempóban, de ezt a pár s-ot két oldal betöltés után már elveszti)
2. Másrészről minek javítsák ki a hibákat, vagy tartsák be a webes szabványokat. A sok mezei usernek úgyis megteszi ez a rakás sz.. Aztán majd csodálkozol, ha egy idő után minden 2. oldal ilyen lesz, mint ez: blog.kreative-labs.com

3."vajon miért csak páran használják"
Mert sok mezei (l?)user van. (Egyébként a netezők pár%-a azért nemolyan kezés ember) Egyébként, hogy nemnyújt sokat, azért az egy kicsit erős, mondjuk azért mert mellesleg a böngészők közül ez rendereli a leggyorsabban a weboldalakat, nézzél csak meg pár sebességtesztet(javascript, css vagy bármi mást) a saját gépeden, végezd el különböző böngészőkkel. Én már nagyságrendi külömbségekkel is találkoztam (értsd: 10*lassabb az IE). Másrészől az Operában egy csomó olyan funkció van, ami a többiben nem (levlező, torrent letöltés , irc chat, egérmozdulatos böngészés, jegyzetkészítés...)

doki64 2008.02.16. 21:21:56

Tisztelt Csizmazia István!
Egy lehet,hogy mások által butának ítélt kérdéssel fordulok önhöz. A jelenleg általam használt vírusirtóval /Fs.../ megvagyok elégedve. Sajnos azonban az árával és a memória igényével/lassítja a gépet/ nem, mivel a Nod 32 diákkedvezménnyel és több éves előfizetéssel szinte csak 50 % az általam használtnak. A jövőben szeretném megvásárolni az ESET Smart Security 3.0 megjelenő magyar verzióját.
Kérdésem a következő: kell-e illetve szükséges valami más programot is telepíteni az ESET mellé? Ha ajánlott, akkor nagyon szívesen elfogadnám tanácsát mivel nem erősségem a védelmi rendszer felépítésének módja taktikája.Régebben csak Add- awere volt meg egy sima vírusírtó de a most használatos víruskeresőm telepítésénél felhívta a figyelmem ,hogy távolítsak el minden egyebet. Tehát a Nod mellé kell-e még valami vagy elég biztonságot nyújt önmagában.
Üdvözlettel:doki

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.02.17. 12:56:39

Kedves Doki64!
A magyar verzió ante portas, napokon belül várható.
Én az ESS-t nagyon jónak tartom, de személyiségemből adódóan szeretem alaposan felvértezni magam, a Spyware Terminatorral és a SpyBot-tal megtámogattam. Ezek igaziból mást (is) néznek, a bönészés cookie-jait is takarítják, a megváltozott alkalmazások méretváltozására figyelmeztetnek, stb. Ezt ahhoz tudom hasonlítani, mintha lenne Casc és blokkolásgátló a kocsiban, de mégis tennénk bele pluszban sebváltózárat és trükkös gyújtáskapcsolót is. Ha van kocsi a családban, gondolom értehető, miről beszélek, azt túlbiztosítani szinte nem is lehet. Ennek ellenére elvileg azért egy trailerrel esetleg elemelhetik (nagyon kis esély százalék), de elvileg előfordulhat, ahogy 100%-os vírusvédelem sincsen, csak jó meg nagyon jó.

doki64 2008.02.17. 17:44:25

Rambo: Köszönöm a gyors és kielégítő válaszát.
Üdv. doki
süti beállítások módosítása