A digitális jogkezelés vadhajtásai

2007. november 06. 18:18 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A PCWorld online oldalain már olvasható a cikk előzetese, ebben néhány elrettentő eset kerül említésre: hogyan próbálkoznak a gyártók ellenőrzést gyakorolni a felhasználók felett, olykor kétes technikai eszközökkel is. Kicsit ehhez kapcsolódva a szerzői jogról ötlöttek fel bennem kételyek, ennek időtartama ugye elvileg 70 év, amit kissé sokallunk. Vajon milyen értéket képviselne ma már egy Windows 3.0? Gyaníthatóan alig valamicskét, mégis az 1990-ben kiadott szoftver esetén még hátra van ebből 52 év :-O



Nagy Feró énekelte egykor, hogy "Operett ország, operett nép..." Dohi barátom hozzájárulásával mutatom a Magyar Commodore 64 H.Q. weboldalát. Éppen pár hete, hogy Sam.Joe tisztességben megemlékezett a Commodore64 25-ik születésnapjáról. Sokan vannak, akik még nosztalgiából az emulátorokkal játszanak. Nos, nem teljesen tisztázott minden esetben a letöltött játékok jogi helyzete, van amikor minden egyértelmű és világos, és van, amikor találgatásokra vagyunk kényszerítve, illetve tisztán vélelmezhető a jogi helyzet megsértése. Teljesen egyértelmű a szituáció, ha ingyenes vagy ingyenessé tett játékokról van szó. A Llama Soft például ingyen letöltetővé tette minden Commodore 64-re készült játékát. Egy másik szimpatikus kezdeményezésre láthattunk példát a www.worldofspectrum.org weboldalon, ahol csokorba szedve egy hosszú listán olvashattuk azoknak a fejlesztőknek a neveit, akik lemondtak a jogaikról és szabaddá tették műveiket a nagyközönség számára.



A következő kategória a magárahagyott, abandonware névvel aposztrofált programok. Ekkor – mivel a jogtulajdonos másként nem rendelkezett – vagyis nem is tiltotta a későbbi felhasználást, logikusan vélhetnénk szabadon letölthetőnek ezeket az alkotásokat is, de ez nem feltétlenül helytálló. Vannak olyan cégek is, akik e régi, retro hőskor óta a páston vannak, és töretlenül fejlődnek, ontják azóta is jobbnál jobb játékaikat – hogy erre is mondjunk példát: az EOA, vagyis ElectrOnic Arts. Ezek a cégek abban gondolkodnak, hogy a virágkorukat élő színes kijelzős mobiltelefonok, kéziszámítógépek új lehetőséget jelenthetnek korábbi licenceiknek, és emiatt nem engedélyezik a szabad felhasználást.

Azt azért mindenképpen fel kell hoznunk érvként, hogy aki ZX 81, Spectrum, C64, +4 vagy hasonlóan 20-25 éves korú géphez gyűjtögeti a programokat, az a cikk szerzője szerint nem bitorló, hanem valójában múltmentő – hiszen a mai legfiatalabb generáció már nem is emlékszik olyan számítógépre, amelyben ne lett volna már beépítve CD olvasó. Úgy tűnik, ezen ereklyék, régi szellemi alkotások csak lelkes megszállottak segítségével menthetők meg az utókornak. A jogszabály szó szerint vett 70 éves szerzői jogi elévülés ebből a szempontból nonszensz, fizikailag kivárhatatlan és nagyon is vitatható.



A képeket azért mutatom, hogy mindenki kedvére borzonghasson...  Az IDSA (Interactive Digital Software Association) töröltette a magyar weboldalról a 25 éves játékokat! Ezek ugye 320x200-as felbontásban működő, több évtizedes programok.



Még nagyon régen (2002-2003 tájékán) rajzfilm kedvelőként csináltam egy internetes galériát, melyben kb. 300 rajzfilm vagy 4000 képét tettem fel azoknak, akik még tudják ki volt Magilla Gorilla, Viziló Vili, Balu Kapitány és Johnny Quest. Pár hónap után kaptam egy baráti figyelmeztetést, hogy vigyázzak, mert a rajzfilmfigurák is szellemi oltalom alá esnek. Egy pillanatra eltűnődtem, hogy az "illegális" Foxi Maxi használatért vajon érdemes-e vállalni a börtönt? ;-)



Visszatérve a C64-s oldalhoz, az a horror, hogy nem csak a játékokat, de a hozzáuk tartozó egyéb dolgokat is töröltették a weboldalról. A hivatalos kézikönyvek esetén talán még érthető, de hogy az újsagból scannelt, játékosok által rajzolt térképeket is? Vicc az egész :-(
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása