Csapatmunka és Captcha

2007. december 03. 10:39 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hogy mire képes a közösség ereje, az akár az Index címlapján is látható: vannak jó újságírók és szerkesztők, igyekeznek színvonalas és friss anyagokkal jelentkezni, de már nélkülözhetetlenek a repertoárból a különböző felhasználók blogjai, amik szintén képesek olykor, sőt néhányuk rendszeresen is - érdekes tartalmakat kínálni. Ha most hipp-hopp leszednének minden ilyet, nélkülük már szinte csupasznak tűnne az oldal. Most a Google is a felhasználók segítségére támaszkodik, és elkészített egy kártékony program bejelentő űrlapot.


Ezzel az új eszközzel bárki jelezheti, ha gyanús weblapra tévedt. A módszer jó, és hasznos, érdemes élni a lehetőséggel. Ha ma egy oldalt mi veszünk észre és jelentjük, ezzel segítünk másoknak, holnap pedig mások észrevétele menthet meg minket egy kártékony oldalra való látogatástól, vagy akár egy biztonsági incidenstől.



Az elv már sok helyen sikerrel működik, ha rákeresünk például a Rambo 4 filmre, vajon le tudjuk-e tölteni annak ellenére, hogy a bemutató csak 2008 január 25-ére várható, a Torrentz.com oldalon egy rakat találatot kapunk, hogy a Divx változat máris elérhető.



Hagyjuk most bambán figyelmen kívül az oldalon található jelzéseket, és töltsünk le egyet próbaképpen. A majd 700 megás csomag letöltése után hidegzuhany vár ránk: a filmet mégsem tudjuk lejátszani - és minő véletlen ;-) - a sikeres vetítéshez pedig éppen a Divocodec csomagra lenne szüksége annak, akinek shanghai táncosnő az öreganyja, és baltával pucolja az ablakot. Mi nem telepítjük ezt trójaival bélelt programot, hanem ismét megnézzük az előbbi letöltési oldalt, de előtte még egy aprócska kitérőt teszünk.



(Jópofa az IMDB oldala, a Rambo 4 filmnél kitett fotók a forgatáson készült képek eredeti, de kicsinyített változatai, amik megőrizték az EXIF információkat: Karen Ballard készítette egy Canon EOS 5D-vel 2007. július 16-án 11 óra 15-kor, kézi üzemmódban, 1/500-as záridővel és 5.6-os blendenyílással, de az is látszik, hogy a képet MacIntosh-on Adobe Photoshop segítségével kicsinyítették le a weboldalhoz.)



Na szóval, jól látható, hogy a netező közösség népes tábora már kinyilvánította véleményét: 19-en jelezték is, hogy ez egy hamis anyag, egy valaki vírusról panaszkodott, de senki nem volt, aki elégedettségében pozitív voksot helyezett volna a virtuális szavazótérbe. Vagyis ha figyelembe vesszük a többiek véleményét, akkor nem vagyunk kénytelen a saját kárunkon tanulni - és ez szép, ez jó :-) Ennek fényében úgy véljük, a Google lépése egy valóban haszos kezdeményezés a malware terjesztő weboldalak ellen.



A siker azért nem csak rajtunk, bejelentést tevő felhasználókon, hanem a lapon található Captcha minőségén is múlik majd, meddig áll ellen ;-) Egy kis borzongatást hagytunk a végére, az orosz találékonyság újabb bizonyítéka az XRumer automata Captcha törő, képeket itt találni róla, míg a működést bemutató videó pedig emitt tekinthető meg.
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bomi 2008.01.23. 08:56:04

ez az XRumer még ha csak egy szimpla captcha-törő lenne... Az az 'autoregger+uploader for free hostings' sem lehet majd kispályás...
süti beállítások módosítása