Vírusleírások magyarul

2007. december 14. 18:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Víruskommandó blogon volt Ritának egy szépen összeszedett írása, amely arra hívta fel a figyelmet, a hazai vírusvédelmi oldalak közül néhányan mennyire kevés figyelmet szentelnek a próbaváltozatok letöltésének. Néhol órákig kell keresgélni, van ahol valamilyen rejtélyes ok folytán (persze értem én;-) regisztrációhoz kötött, és nemes egyszerűséggel olyan hely is volt, ahol nem lehet próbaverziót letölteni. Mostani őrjáratunknál azt keressük, hol és milyen minőségű vírusleírásokat találunk ékes magyar nyelven: azt már most elárulhatjuk, a kép most is nagyon vegyes.



Próbaképpen igyekeztünk keresni egy részletes leírást a Sasser féregről, amely az emlékezetes gépújraindításokat okozta 2004 május elején. Már az is egy jó eset volt, ha egyáltalán találtunk viruslexikont, ahol viszont voltak leírások, ott meg is találtuk a nem csekély hírnévvel rendelkező kártevőt, abból is a korai verziókat néztük.



Első utunk az ABC rendben első AVG-hez vezet:
http://www.avg.hu/index.php?viewpage=sitemap
Az oldalon egyáltalán nem szerepel víruslexikon, így rövid úton lépünk is tovább.

Következik a Dr.WEB:
http://www.doctorweb.hu/
Hosszas fürkészés után sem bukkan elő kártevő lista, ezért GOTO a következőre.

Az F-Secure magyar oldalát keressük fel:
http://www.f-secure.hu/oldalterkep.html
Hát bizony itt sem sorakoznak azok a fránya vírusleírások, pedig finn oldalon van belőle szép számmal. Itt egy kicsit engedünk a 48-ból, icipicit besegítünk: lévén ez egy saját korábbi munkahely, és tudható, hogy a VirusHíradó oldalon szerepelnek az F-Secure és Kaspersky vírusleírások. Közvetlen link nem vezet ugyan rá - pedig jó lenne - de az "Affiliate network" jegyében készült navigációs fejléc azért átvezet az óhajtott oldalra:
http://www.virushirado.hu/leirasok_gyujto.php



Itt már halmozódik az öröm, sokféle leírás mellett a Sasser is egyenesen ránk kacsint:
http://www.virushirado.hu/leiras.php?id=465
Szép részletes, használható leírás, a kapcsolódó Registry kulcs pontos helye, link az eltávolító segédprogramra és a kapcsolódó Microsoft Security Bulletinre.

Következik a NOD32 oldala - ez éppen tegnap kapta meg az Év honlapja díjat - és erőfeszítéseinket itt is siker koronázza:
http://www.nod32.hu/virus/sasser-c



Itt is szép részletes leírás szerepel, képekkel illusztrálva, a kapcsolódó Registry kulccsal, és linkkel a  kapcsolódó Microsoft közleményre. Plusz egy további érdeme, hogy az érintett platformok listája, valamint a kártevő összes ismert elnevezése (alias) is megtalálhatóak egy keresztrefencia táblázatban.



Indulunk a következő helyszínre, a Panda oldalára:
http://www.pandasoftware.hu/
Magyar nyelvű vírusleírásokat nem sikerül fellelni, ezért folytatjuk a kirándulást.

A McAfee magyar képviselete következik:
http://www.piksys.hu/
Erőfeszítéseinket itt is siker koronázza, nem csak lexikon van, de még Sasser leírás is mosolyog felénk:
http://www.piksys.hu/vinfo/sasser.htm



Részletes leírás, képekkel, linkkel a Microsoft Bulletinre és az egyedi mentesítő programra, az érintett Registry kulcs tartalma.

A Sophos felé vesszük az irányt:
http://www.swoffice.org/tmsi/sophos/frame_sophos.html
Leírásoknak se híre, se hamva, ezért szedjük is a sátorfánkat.

A Norton következik a sorban:
http://www.symantec.com/hu/hu/sitemap/index.jsp
Kattingattunk veszettül, de magyar vírusleírásokhoz nem sikerül el navigálni, a linkek zöme angol nyelvű oldalra vezet.

A BitDefender és az F-Prota következő áldozat:
http://www.virfilter.hu/page.php?pg=bitdefender/bitdefender_antivirus
http://www.virfilter.hu/page.php?pg=fprot/fprot
Sokat nem kell meresztgetnünk a szemünket, itt bizony egy árva leírás sem található.

A VirusBuster oldalára kanyarodunk a vége felé:
http://www.virusbuster.hu/hu/viruslabor/leirasok/sasser_a
Van leírás gyűjtemény, és a Sasser féreg is "Jelen" felkiáltással lép előre az oldalról.



A leírás tartalmazza - igaz csak szövegként - a Microsoft Bulletinre vezető linket, a Registry kulcs leírását. Az oldal érdekessége még, hogy bár a leírás itt volt a legrövidebb, de mind a magyar, mind az angol változat elérhető.

Összességében bár volt részletes magyar leírás mind a VírusHiradó, a VirusBuster valamint a Piksys lapján is, a NOD32 oldalán található leírás látszott a legalaposabbnak, legteljesebbnek, esetenként még video anyagot is tartalmazott a szemléletesség kedvéért. A többi webhelyen pedig nem csak az egy szem Sassert, hanem úgy általában a magyar nyelvű vírusleírásokat is hiányoltuk.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása