Antonio Banneres

2008. január 09. 15:44 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Csekélységem eddig sem jeleskedett a bannerekre való kattintgatás frontján, nagyjából egy kezemen meg tudom számolni az elmúlt évekre vonatkozó ilyen eseteket, de hát állítólag az ilyen emberekre is szükség van, ellensúlyozni kell a statisztikákat. (No meg Murphy szerint minden jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának.) A mondanivaló jelen esetben az lehetne, hogy akik nem ennyire szélsőségesen szakadárok és elutasítóak az ilyen szimpatikus hirdetési formákkal szemben, azoknak nehéz idők jönnek: fellendülőben vannak a neves webhelyeken előforduló, rosszindulatú kódokat terjesztő bannerek.



Komoly olvasótábort fogadó hír- és közösségiportálok esetében komoly veszélyt jelent az ilyesmi, és most pontosan ez történt. A Heise.de jelentése többek közt a MySpace (aki nem is először áll támadások középpontjában), az Excite valamint a svájci Blick magazin weboldalán történt esetekről számol be. A fertőzött bannerek SDBot, RBot, SpyBot trójai programokat próbáltak telepíteni a látógatok gépeire különféle biztonsági rések kihasználásával. Emellett hasonlóan a Hamis kémirtók című cikkben szereplő esetekhez, itt is felajánlkozik egy "ingyenes" alkalmazás, ami PerformanceOptimizer-nek hívja magát - magyarul rendszeroptimalizáló vagy gyorsító lehetne - de ez csak hamis riasztásokat jelenít meg nemlétező problémákról, amiket viszont már csak a fizetős verzió javítana ki - állítólag. (egy bölcs amerikai közmondás szerint ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani)


Kamu a köbön: nem létező problémákkal riogatnak

A védekezéssel kapcsolatos intelmek felsorolása kicsit már imamalmosan hangzik, ezt a részt mostantól már csak kopi-pasztával fogom mindig idehelyezni:

Védekezésül érdemes naprakész víruskeresővel és kémirtóval felfegyverkezni, rendszeresen frissíteni az operációs rendszerünket és a használt alkalmazásainkat (nem megfeledkezve a Flash Player, QuickTime Player és hasonló programokról sem), amihez a Windows automatikus frissítését, valamint a Secunia Software Inspectort is segítségül hívhatjuk.



Ha egy mód van rá, használjunk az Internet Explorer helyett biztonságosabb Opera vagy FireFox böngészőt, utóbbira remek beépülő modulok léteznek, például a JavaScriptek automatikus futását megakadályozó NoScript plugin.



Az antivirus.blog olvasói már eddig is haladócsoportosnak számítottak, örvendetesen sokan érkeznek Tűzrókával és Operával (ez utóbbi nem az, amikor valakit leszúrnak, de utána még félóráig énekel).
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása