Nem lehet minden program mellé...

2008. március 12. 22:11 - Csizmazia Darab István [Rambo]

... egy közlekedési rendőrt állítani, ferdíthetjük el így a Fülig Jimmytől származó magvas tanulságot, és valóban. Ha Windowsunk van, legjobb ha futtatjuk a szentháromságot: vírusírtó, tűzfal, kémprogramirtó. MacIntosh és Linux esetében inkább csak a tűzfal, és rootkit ellenőrző látszik hasonlóan fontosnak - egyelőre. De vajon elég-e ez? Kevéssé meglepő módon úgy véljük, nem. Kell(ene) még emellé Józanész Kapitány és Óvatosságman is :-)



A rossz oldal állandó brainstormingban leledzik, mintha egy elképesztő mértékű prémiumot tűztek volna ki egy kreatív csapat elé: jönnek és jönnek elő az egyre furmányosabb és mindig időszerű ötletekkel.



Ez lehet olyan Microsoft Excel sebezhetőséget kihasználó levél, amely látszólag a Pekingi Olimpiával kapcsolatos részletes információkat ígér, de valójában kártevőt telepít a gépre.



Lehet vicces vagy ünnepi képeslap, amely látszólag ismerősünktől származó jó kívánságokat tolmácsol, de valójában kártevőt telepít a gépre. Újabban a kaszinók világa is képviselteti magát, és online szerencsejátékra buzdít, de ezt sem önzetlenül: kéretlen reklámprogramot telepít gépünkre, és akkor még ez egy szerencsés eset ahhoz képest, mint ha valaki egy láthatatlan kémprogramot kap, és a játékostársai ennek segítségével szó szerint kifosztják a valódi pénzben játszó áldozatot, miközben nevetgélve át-átkapcsolnak a szerencsétlen balek képernyőjére, ahol annak minden lapját láthatják.



Az állítólagos filmek megtekintéséhez letöltendő kodekcsomag trükk pedig már szinte szakállas, ennél inkább a Mac platformon való előfordulása jelentette az újdonságot tavaly novemberben. Aki nem egy tudatos felhasználó, hanem csak bambán kattint mindenre, ami mozog, annak ez is elég lehet egy trójai összeszedéséhez.



Benne van a pakliban az országok közötti hackerek útján vivott csata is, amelyben illegálisan, talán éppen a kormányok fizetnek a hackernek, hogy kémkedjen vagy indítson támadást ellenséges célpontok ellen.

És ami talán kivédhetetlen, ha egy új program letöltést próbálunk ki, egy kis gyanakvás, vagy Google keresgélés esetleg segíthet, ha már nem vadonatúj a csalás, de tegyük a kezünket a szívünkre: a paranoiásokat leszámítva ki szokta így intézni a dolgait? Pedig a veszély létezik, erről egy Gmail mentést végző segédprogram kapcsán lehetett érdekeset olvasni a HUP-on.



A történet lényege, a mentő program készítője hogy-hogynem minden felhasználói nevet és jelszót elküldött saját magának is, és ez csak teljesen véletlenül, egy hacker (jószándékú ügyes ember) révén derült ki. Egy ilyen ellen nem véd a víruskereső, maximum annak van esélye ezt észrevenni, aki agresszíven logolja a tűzfalat, és minden aktivitást alapból ellenőriz. Az átlagembernek esélye sincs :-(

Nem véletlen, hogy a vírusirtók már régen nem csak vírusokat kergetnek, hanem mindenfajta számítógépes fenyegetettség ellen védő komplex, integrált biztonsági csomagok felé fejlődik, amit nekünk, humanoidoknak ki kell egészítenünk egészséges gyanakvással és óvatossággal.



S hogy a végén legyen még egy kis borzongás is, a "szép új világban" már tényleg mindenben számítógép van-lesz, legyen az hűtőszekrény, médiacenter vagy mosógép: ezért új megközelítésre lesz szükség. Vagy pénzszerzés okán, vagy szándékos (bosszú vagy öncélú balhé) miatt a közművek infrastruktúrái, a gazdagok intelligens lakásaiban található számítógépek, de akár egy pacemaker is célpont lehet...
2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2010.04.27. 23:03:08

Avagy vannak olyan dolgok, amiknek nem kéne látszaniuk a külvilág felé. Ez is egy közülük...
süti beállítások módosítása