Shakira a célkeresztben

2008. március 31. 16:03 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A webes kártevők terjesztői egy dologban igencsak naprakészek: milyen csalogató tartalmommal lehet megkörnyékezni az embereket, mire van szükségük, mire lennének kíváncsiak. Napok óta Shakira állítólagos pornográf videójáról szóló, illetve arra linket tartalmazó levelektől hemzseg sokak postaládája.



A népszerű kolumbiai énekesnő valószínűleg sok fiatal hálószobafalán található meg poszter formájában. A célközönség persze tökéletes találatnak számít: azok a 10-18 év közötti fiúk, akik közül néhányan nagy valószínűséggel nem eredeti Windowst használnak, és emiatt aztán a biztonsági frissítésekkel is le vannak maradva, ergó ki lehet használni a sebezhetőségekre írt exploit kódokat. Aztán ez a korosztály még jobbára (tisztelet a kivételnek) nem elég érzékeny és fogékony a veszélyekre, bátran kattint mindenhova, sőt a közösségi oldalakon is túlinformálja az ismeretleneket saját személyes adataival, elérhetőségeivel.



Ki nem kattint a linkre? Valószínűleg a nők egyáltalán nem kíváncsiak Shakira pornó klipjéra (de Christina Aguilera sem esélyesebb;-), aztán azok, akik már ismerik az efféle támadásokat, valószínűleg ők sem dőlnek be ilyen átlátszó trükknek.



Itt az ideje, hogy megnézzük, mi található a levélben található linken: reméljük senkit nem ér meglepetésként, hogy egy azonnal letöltődni akaró video.exe fájl pattan elő egy ablakban. Eddig kétféle hosszban találkoztunk vele: 61.5 KB és 72.5 KB, de a VirusTotal szerint egyforma fertőzést tartalmaznak: Win32/Agent.ETH.



A kártevő terjesztésén túlmenően még azzal is elégedetlenek lehetünk, hogy sajnos szinte nincs is olyan sztár (és ezt most valódi és jó értelemben használom, a villalakó nekem nem sztár), akit valamilyen módon ne próbálnának meg besározni hamis információkkal.

Miközben a Wikipédián nézegettem a Shakiráról szóló bejegyzést, akkor olvastam a hamisított szócikkről szóló blogot, ami számomra elég meglepő és érdekes volt. Búcsuzóul megállapíthatjuk, hogy amit az interneten látunk vagy olvasunk, nem kell mindig készpénznek venni, bízzunk valamit a józan eszünkre, korábbi tapasztalatainkra illetve kételkedésünkre is, és soha ne támaszkodjunk Wendriner Aladár feliratú oroszlánketrecnek...
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása