Apád, anyád ide... izé mégse jöjjön

2008. április 28. 14:09 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Avagy milyen szempontok szerint válasszunk magunknak biztonsági programot? Arról, hogy  hogyan ne, elolvashatjuk a tanmesét az Anyádat cikkében.


Mindenki igyekszik számítógépe biztonságát valamilyen helyes, ügyes programra rábízni, és ennek kiválasztásához sokan letöltési oldalakat böngésznek.


Vannak olyan oldalak, ahol a szerkesztők alaposan megnézik, mit töltenek fel, mit ajánlanak az embereknek, ne adj' Isten még feltöltés előtt vírusellenőrzik is az adott csomagot, sőt állítólag már láttak olyan embert, aki látott olyan embert, aki előtte kipróbálta a programot, mielőtt a feltöltések közé helyezte volna.


Így volt, nem-e, nem tudhatjuk, magyar lapok között például színvonalasnak tartjuk a Honosítóműhelyt, ahol a letöltésekhez fórum, vélemény nyilvánítási lehetőség is tartozik, így már a letöltés előtt is lehet némi fogalmunk, körülbelül mire számítsunk majd a használatnál.


Megvizsgálva a telepítő fájlt a VirusTotallal, ezt az eredményt kapjuk. De a csaló programok nyilvántartásában sem kell sokat kutakodni, hogy rábukkanjunk: már a domain foglalás és megjelenésének hónapjában, 2007 decemberben feketelistára került. Remélem nem tűnik túl rasszistának a kijelentésem, de ha olyan védelmi porgramot tervezünk telepíteni, aminek weboldalát az EST Media adja, pláne ha ez mindössze csak pár hetes, vagy pár hónapos bejegyzés - nos ez már önmagában legyen egy intő jel. Tudomásul kell venni, a csalárd vírus- illetve kémirtó programok is hozzátartoznak a megtévesztéshez, ezért kell megfontoltan ilyesmit választani.


Ha több fórumban is dicsérik, nem szerepel a csalárd programok listáján, megbízható support, többévi megbízható cégtörténet és pontos elérhetőség társul hozzá, szép eredmények a független teszteken, akkor szavazzunk csak bizalmat a programnak. Sajnos nem találtam meg az eredeti hírt, de a napokban olvastam egy vicceset. Egy üres csomagot próbaképpen elküldtek 200 shareware és freeware letöltési oldalnak. A zombi droid módra üzemelő CTRL-C CTRL-V helyek (kb. 80%) azonnal feltették, 50 helyen még a szerkesztők ajánlatában is szerepelt, és 15 helyen még a saját kategóriájában díjat is nyert - nos ennyit az alapos munkáról. (Ha esetleg valaki megtalálja az eredeti cikk linkjét, nagyon megköszönném ha egy kommentben megírná, hol is volt ez pontosan. Egy korsó sört tudok érte felajánlani a Hacktivity 2008-on.)


Ha már a Googleban rákeresve az első oldal is csak a "hogyan szabaduljunk meg..." típusú találatoktól hemzseg, úgy botorság fejest ugrani a telepítésbe...

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Algernon 2008.05.06. 10:41:51

Egy virtuális pc-re feltelepítettem ezt a kémprogramkeresőt, mellé winantiviruspro vírusirtót, nagyon szépen megy mindkettő...:)
süti beállítások módosítása