A kábelbarát

2008. május 21. 15:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Remélem mindenkinek megvolt ez a film, még azoknak is ajánlom, akik esetleg nem bírják Jim Carreyt, mert a tanulság benne örök érvényű: bízz embertársaidban, de azért emeld meg a kártyapaklit.



Az átlagember agya úgy van huzalozva - és erre játszanak rá a social engineering bajnokai - hogy a hivatalos szervekben, a rendőrben, a szerelőben (vagy szerelőruhás szerelőnek gondolt illetőben) nagy a bizalmunk. Épp ezért fáj sokkal jobban, és épp ezért kéne duplán büntetni, ha épp a rendőr visszaélve előnyével bűncselekményt követ el, vagy ha pont az egészségügyi dolgozó igyekszik minket eltenni láb alól - hiszen nem ezt várnánk tőlük.



A fentiek fényében érdemes azt is átgondolni, kihez és hova adjuk be számítógépünket javításra. Történetünkben egy John Schiefer nevű, de korántsem úriember és munkatársai alattomban kémprogramokat telepítettek a javításra kapott gépekre. Ezekről titokban nagyszámú bizalmas adathoz (nevek, kártyaszámok, jelszavak, PayPal adatok) jutottak hozzá, melyek segítségével ezek kontójára vásárolgattak. Azonban nem álltak meg itt, a fertőzött gépeket egy hatalmas botnethálózatban üzemeltetették, mintegy 250 ezer számítógép volt nekik kiszolgáltatva. A jelentések szerint egy holland reklámcéget is becsaptak, ahol az lett volna a feladatuk, hogy ahol a felhasználók engedélyezik, ott feltelepítsék a programjukat. A Los Angelesben élő Schiefer most nem kicsi büntetéssel kénytelen szembenézni: akár 60 éves börtönre és 1.75 millió dollár kártérítésre is rúghat a majdani ítélet.



Van egy olyan mondás, hogy ha autót veszünk ne (csak) az autót nézzük meg alaposan, hanem az eladót is. Ha nem bizalomgerjesztő, inkább álljunk el az üzlettől. Egyszer sikerült az utolsó pillanatban visszakozni egy olyan autótól, amelyet felemelve, alánézve és megvakargatva derült csak ki, hogy két különböző színű autóból hegesztették össze. A tulajdonos - aki éppen autószerelő volt a szakmájára nézve - ártatlan arccal állította, ő nem tudott semmiről, na persze.



Szóval ahogy vízszerelőt, és egyéb mesterembert is akkor hív az ember szívesen, ha már a barátnál, testvérnél vagy a szomszédnál jól és megbízhatóan dolgozott, a számítógépünk javítását se bízzuk akárkire.
7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amondó (törölt) 2008.05.21. 16:27:22

Ez jó bejegyzés. A blog is jó, az ubuntu link külön tetszik. Viszont kicsit kevesebb mozgó izével könnyebben olvasható lenne.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.05.21. 16:29:59

ha majd már megszokott dolog lesz teljes mértékben a PC, akkor nem fog ilyen előfordulni - de a kapcát miért nem kapcsolod ki legalább a bejelentkezett felhasználók előtt?!?!?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.05.21. 16:36:49

Szia Amondó!
Köszi a dícséretet :-) Akkor ezek szerint továbbfűzve a gondolatot, nemcsak a blog jó, de az Ubi is remek :-D
Mozgó izé fronton talán jó hírem van: a számuk ennél biztosan nem fog tovább növekedni ;-)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.05.21. 16:38:00

Helló Cigiző!
Öreg légiósok mostantól kapca nélkül jöhetnek a kantinba ;-)
süti beállítások módosítása