Számítógépes csalók lakat alatt

2008. május 27. 11:33 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban. Akár így is kezdődhetne ez a beszámoló...


Szóval esetünkben ez a következőképpen nézhet ki. Hat különböző nemzetiség képviselője került letartóztatásra: három amerikai állampolgár, öt vietnámi illetőségű egyén, egy kambodzsai, egy pakisztáni, két mexikói és végül sok román. Van több ismeretlen, kizárólag nicknéven ismert elkövető is: "Cryptmaster"; "PaulXSS"; "euro_pin_atm" és "SeleQtor", akikről csupán feltételezik, hogy szintén a román csapatban szerepelhettek.


A nemzetközi szervezett bűnbanda tagjai nagystílű számítógépes csalásokban vettek részt, phishing weboldalakat üzemeltettek, amelynek segítségével jelszavakat, kártyaszámokat tulajdonítottak el. Először Romániaban csapolták meg a bankkártyákat, később aztán már az Egyesült Államokban is.


A bizonyítékok gyűjtése komoly feladat volt, és különböző konspirációs trükkökkel - hamis szerverek telepítése, román nyelvű SMS üzenetek küldése - az amerikai nyomozást igyekeztek megnehezíteni.

 
Bár a beszámolóban hússalátáról ugyan nem esik szó, de akinek a pénzét ellopták, valószínűleg szívesen csinálva valamelyikükből egy-két jól irányzott ökölcsapás és rúgás segítségével ilyet. Ezt azonban mélyen elitéljük, pfúj ;-), hiszen kultúrált és demokratikus országokban per, tárgyalás és ítélet helyettesíti a nyers erőszakot.


Az eset kiemelt jelentőségű és precedens értékű az igazságszolgáltatás számára: első ízben sikerült egy kiterjedt, több országon keresztül ívelő, igazi csapatmunkát megvalósító ügyet felgöngyölíteni. És persze a leleplezést itt is csak egyesült összefogással, illetve nemzetközi együttműködéssel lehetett megvalósítani.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása