Gitárosok lapja a célpontban

2008. május 30. 19:58 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy ideje már bebizonyosodott: nem csak hétköznapi magánemberek weblapjai, vagy nagyforgalmú sport- és közösségi portálok eshetnek áldozatul a megfertőződésnek, hanem szinte bármilyen weboldal ellen indulhat ilyen - sajnos sikeres - támadás.



Legutóbb a gitár zene kedvelői voltak egy rövid ideig veszélyben. Az oldal egy kínai eredetű malware áldozata lett. Szerencsére az üzemeltetők hamar észrevették a dolgot, akadozott az adatbázis motor és furcsa jelenségek történtek, ezért gyorsan lakapcsolták a szervert. Egy kb. három órás leállással járó javítással, és a fórumban néhány hozzászólás elvesztésével megúszták. Segített a dologban, hogy pedánsan, szépen és rendszeresen mentették az anyagaikat, így semmilyen értékes adatvesztés nem történt.



Jó sok évvel ezelőtt egy testőrtanfolyam keretén belül zajlott a fegyvertanfolyam illetve vizsga, és még jól emlékszem az ottani intelmekre: "Töltetlen fegyver nincs!" Ami annyit tesz, hogy ahányszor csak hozzányúlunk, mindig azt kell feltételezni, hogy az megtöltve és kibiztosítva van. Akinek ez nem válik a vérévé, könnyen okozhat vagy szenvedhet el balesetet. Lehet, hogy lassan a weboldalakkal is kénytelenek leszünk egyre óvatosabban bánni. A legutóbbi flash sebezhetőség egyelőre csak XP rendszeren okoz kárt bizonyítottan, de gyanítható, hogy később esetleg az alternatív oprendszereken is okozhat gondot. A védekezéshez egyelőre marad a heurisztikus antivirus, a kedvenc NoScipt plugin, esetleg SandBoxie vagy Mac/Linux alatti böngészés.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása