Akkor és most - péntek 13.

2008. június 13. 12:14 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Azoknak a fiataloknak, akik már nem is láttak PC-t CD/DVD meghajtó nélkül (Commodore 64-ről nem beszélve), valószínűleg nem mond sokat az a hőskor, amikor a péntek 13-a még ijesztő volt a számítógép használók körében. Az idősebbek és katonaviseltek ;-) viszont még emlékezhetnek arra az évre, amikor a rádió a Déli Krónikában arra szólítottak fel mindenkit, hogy aznap lehetőleg ne kapcsolja be a számítógépét... Miért is történt mindez?


Hol volt, holt nem volt, amikor a hülyét még pontos jével írták, a DOS operációs rendszeres időkben már kezdtek megjelenni az első vírusok. Az akkori vírusirtók frissítései még körülbelül havi egy alkalommal jelentek meg a BBS-en (Bulletin Board System), és hol a karakterek estek le a szöveges képernyő legalsó sorába, hol mentőautó száguldott át a képernyőn, esetleg a Yankee Doodle dallamai hangzottak fel a PC speaker hangszórójából. Ez még a feltűnési viszketegségről, a jópofa brahikról szólt (benne leszek a TV-ben :-), nem pedig a mai csendes és alattomos kémkedésről.


Korabeli dokumentum a Potyogós vírusról


Sokan tartják babonaságból a 13-át szerencsétlen számnak, a péntek 13-át pedig szerencsétlen dátumnak. 1989-ben Péntek 13 névvel jelent meg egy új vírus, amely program és overlay állományokat fertőzőtt, illetve írt felül. Egyéb ismert (Alias) nevei voltak még: Jerusalem, Israel, 1813. Ezek a nevek Farmosi István-Kis János-Szegedi Imre: Víruslélektan című könyve szerint onnan származnak, hogy vírust a Jeruzsálemi Héber Egyetemen fedezték fel, és akkoriban is péntek 13-ra esett az az időpont, amikor a palesztínok elkezdtek harcolni az izraeliek ellen. Az 1813 pedig a kezdeti változat fertőzési hosszára utalt: ennyivel nőtt a megfertőződött állományok mérete.


Kis János az elsők között foglalkozott a vírus témával


A Péntek 13 kódja képes volt állandóan az operatív tárban (rezidensen) megbújva COM és EXE típusú állományokat megfertőzni. Visszatérve még egy kicsit a leállásra, már akkor sem volt az olyan egyszerű, hogy ne használjanak egy nap számítógépet, hiszen a közműszolgáltatók, repterek, tőzsdék, kórházak, bankok, hadsereg, adóhatóság és még sorolhatnánk - már akkoriban is nagyban támaszkodtak ezekre. Ma pedig egyszerűen kivitelezhetetlen egy ilyen szünet, és persze az eredeti okot, a fertőzést sem szüntette meg.

Ha valaki ismeri a Checkvir víruslabóratóriumot és a kapcsolódó Antivirus.hu oldalt Dr. Leitold Ferenc gondozásában, az biztos nem lepődik meg, hogy ő már akkor a vírusok elkötelezett és értő ellenségeként írt egy sajátkészítésű víruskeresőt Cs és Egér néven, ahol a Cs betű Tábor Csaba nevű kollégáját jelentette. Ez a Checkvir nevű program már  keresekedelmi forgalomba is került, és természetesen hatékony segítséget jelentett nem csak a Péntek 13, hanem a többi vírus ellen is.


Ma már nem kell tartani a dátumtól


Ez már történelem, manapság napi többszáz kártékony kód keletkezik, de szerencsére senki nem tanácsolja, hogy aznap ne kapcsoljuk be a gépünket. Ha frissen tartjuk az operációs rendszerünket, naprakész vírus- és kémirtót használunk, nem kapcsoljuk ki a tűzfalat, akkor ezen a napon semmi különleges nem történik, ami máskor nem - persze ezt a számítógépes értelemben gondolom, ettől még átszaladhat egy fekete macska előttünk, és eshet a fejünkre a tetőről virágcserép ;-)

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2008.06.13. 20:21:12

erre nem is gondoltam ma,tényleg...pedig...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.06.14. 12:14:04

Hello Ildsisy!
Még C64-en is volt egyébként vírus anno, pl. BHP (Bayerische Hacker Post) néven floppyról floppyra fertőzött.

Lazításképp pedig belinkelem a Commodore64-re írt Friday 13th játék videóját ;-)
www.youtube.com/watch?v=LnqKzEdZNN0

A jó öreg Commi meg 25 éves volt az idén :-D

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.09.30. 17:56:50

Ezeket most leltem, a régi Víruslélektan és Új víruslélektan könyvek letölthető formátumban:

mek.oszk.hu/03100/03153/
mek.niif.hu/07400/07407/
süti beállítások módosítása