Köhécselő szivattyú és szeméttelep

2008. szeptember 09. 13:07 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Profi részvénycsalók nyerték el méltó büntetésüket Amerikában. A pump and dump módszerre alapozva egészítették ki jövedelmüket, most viszont jelentős pénzbüntetéssel és 2 éves börtönbüntetéssel néznek szembe.

A "pump and dump" módszer olyan részvénycsalást jelent, amikor a számítógépes bűnözők a gyors meggazdagodás reményében egyes, főleg kis cégek részvényeiről olyan hamis híreket, ál előrejelzéseket, információkat közölnek (például spam üzenet formájában), amelyből a potenciális befektetők tévesen úgy gondolják, emelkedni fognak a cég papírjai. A mesterségesen felkeltett érdeklődésnek a spam kampány végeztével azonban vége szakad, a papírok árai gyorsan leesnek, és a befektetők pedig tönkre mennek. Az ügyletben az a haszon, hogy a csalók először olcsón, áron alul jutnak ezekhez a részvényekhez, az ideiglenes emelkedéskor pedig busás haszonnal adnak túl rajtuk, és mire a valóság kiderülne, az igazi befektetők már árnyékra vetődnek.

Bár a módszer első hallásra roppant egyszerűnek és túl direktnek tűnik, valójában igen kifinomultan lehet befolyásolni a tőzsdék világát hamis híresztelésekkel. És az ilyen csalások hatékony leleplezéséhez gyakran nemzetközi összefogásra is szükség van, mivel a bizonyítás roppant nehéz. Megfelelő tanulmány lehet a tárgykörben a Tőzsdecápák valamint a Dick és Jane trükkjei című amerikai filmek megtekintése.

A klasszikus módszert megtoldották némi hackeléssel azért, hogy jogosulatlanul hozzáférést szerezhessenek brókercégekhez. A mostani bűnügyben az egyik tettest már kiadták az Egyesült Államoknak, a másik pedig egyelőre egy hongkongi börtönben várja a kiadatást. A becsült kár mintegy 300 ezer dollár volt, amely körülbelül 60 vásárlót és 9 alkuszcéget érintett. Talán nem tévedünk, ha azt gondoljuk erről, ez csak a jéghegy csúcsa.

Már várjuk viszont, hogy első magyar Raiffeisen, Budapest, Erste bankos adathalász támadások után mikor érkezik meg az első ilyen magyar nyelvű részvényakciós spam. Ahogy az egyik ilyen phishing levél helyesírási hibáktól hemzsegő ("visszaélések ellenorizése céljából") automatikus nyersfordítással készült, sőt később is voltak efféle próbálkozások, így biztosan lesz majd részünk "Regyisztráljon ingyenesen, és én tiéd bele oda neki récvényt vegyél, ne fürgyé le ottan" típusú üzenetekben. Később talán jön esetleg helyesen írt, minőségi magyar próbálkozás is, de ennek - mivel túl kis ország vagyunk - ebben a számítógépes formában talán még nem jött el az ideje.

Mit lehetne még ehhez hozzátenni? Szerintünk semmit, maximum annyit, hogy tájékoztatjuk az olvasókat, "piros kalap digitális kulcsokat szegett meg" :-) Ezekután már mindenkinek "leeshet", honnan is jött a post címválasztása...

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.09.11. 07:43:54

Ha nem is bűnözőktől, de valami nagy machinátortól is remek példa presented by nagybetűs ÉLET: "Egy hatéves hír majdnem bedöntötte a United Airlines-t"
index.hu/gazdasag/vilag/ualws080911/
Mivel hiszek abban, hogy "érdek a világ ura", a véletlenekben meg kevésbbé, ezért most vagy a Google akart magának gründolni egy olcsó repülőtársaságot ;-), vagy egy valamilyen üzleti konkorrens vitt be egy mélyütést.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.10.25. 21:52:37

Ez is egy gyöngyszem és egyben rémisztő is, azonnal bemozdul a piac: nem kérdez, nem ellenőriz, hanem bambán és azonnal csökken:
itcafe.hu/hir/steve_jobs_szivroham_alhir_ireport.html
süti beállítások módosítása