Üdvözöl a bölcs csapat

2024. augusztus 16. 14:46 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nincs uborkaszezon a csalások területén, ezúttal a Wise banki bejelentkezéssel kapcsolatban érkezett csaló próbálkozás, miszerint állítólag illetéktelen belépést érzékelt a rendszer, ideje belépni a mellékelt linken.

Nem igazán hallott még a ChatGPT-ről vagy a szakmai lektor elnevezésű szakmáról, aki ezt az e-mailt küldte. Überprimitívség ugyanis annyira megbízni egy hagyományos nyersfordító képességeiben, hogy mindent változatlanul hagyjon egy olyan szövegváltozatban, ahol minden egyes szót tükörfordít az alkalmazás (lásd még zöld-borsó=green-wein-salt).

Így került vicces módon ezúttal "a Wise csapata" helyett "a bölcs csapat" szófordulat az üzenet aláírásába.

A feladó "kontakt KUKAC allfacebook PONT de", ami nem éppen a hivatalos wise.com címének látszik. Az e-mail trace eredménye szerint Karlsruhe környékéről jött a levél, amelyben a magázás és a tegezés összemixelésében is sikerült megugrani a lécet az amatőr Fülig Jimmy imitátornak.

"Észrevettük, hogy fiókjába új bejelentkezést használtunk egy olyan országból, ahonnan mostanában nem jelentkezett be. Tehát meg akartunk győződni arról, hogy te vagy az." Na és mit javasol ilyenkor a "bölcs csapat"? Naná, hogy gálánsan mellékel egy linket, amire kattintva állítólag beléphetünk a fiókunkba.

Intő jeleknek itt sem vagyunk híján, a wise.com hivatalos weboldala helyett ugyanis az "lm-agency PONT eu PER magyar" címre irányít át mellékelt link. Bár azonnal rástartoltunk a kattintásra, az adathalász oldalnak addigra már se híre, se hamva nem volt, persze jól van ez így, nagyon helyesen gyorsan léptek az illetékesek.

Szerencsére a Makay.net korábban sikeresen közölt képeket a hamis bejelentkezési oldalról, ezeket ezúton is köszönjük. Érdemes tehát ebben a pokoli hőségben is odafigyelni a kéretlen üzenetekre, és észnél lenni az adathalász támadási kísérleteknél.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása