Totális ellenőrzést terveznek a britek

2008. október 08. 17:02 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Magánszemélyek teljeskörű internetforgalmát, minden forgalmazott elektronikus levelet és SMS üzenetet ellenőrizne a Kormányzati Hírközpont (GCHQ,  Government Communications Headquarters) és tárolnák is ezeket a benyújtott tervezet szerint.

A terrorveszélyre hivatkozva kezdeményezték a kiszélesített felügyeletet. Az MI5 jelenleg csak jóval szűkebb körben, és speciális felhatalmazás alapján tud ellenőrizni, de ez a tervezet megadná a lehetőséget minden állampolgár teljeskörű kontrollálására. A javaslat komoly felzúdulást keltett jogvédő körökben, és az emberi jogok durva megsértésének tartják - nem tudunk ezzel nem egyetérteni.

Szerintük nem szabadna a korábbi gyakorlattól eltérően - ahol külön ügyészségi felhatalmazásra egy adott személyi kör egy adott időszakát vizsgálhatták csak át - a minden és mindenki ellen irányuló Nagy Testvér vonal irányába elmozdulni.

Mindenesetre a feladat technikailag sem lenne kicsi: 18 millió szélessávú internetelőfizetést érintene, évi 57 milliárd SMS és 3 milliárd e-mail üzenet átnézését jelenti, a megvalósítási projektre pedig 12 milliárd fontot szánnának.

Aztán persze az is jó kérdés lehet, hogy egy fertőzött botnetes gép esetében - amely a tulajdonos tudta nélkül mondjuk jól megDDoS-olja (Istenem, ez milyen szép kifejezés ;-) az MI5 weboldalát, ki lesz majd ténylegesen felelőségre vonva?

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása