Törött ablakokról filozofálunk

2009. január 29. 16:56 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Terjed a Conficker, és már sokadszorra esik szó az elmaradt Windows biztonsági frissítésekről, amikről ugyebár a számítógép felhasználóknak kellene gondoskodni.

A Win32/Conflicker.A hálózati féreg a Microsoft Windows egyik biztonsági hibáját kihasználó exploit kóddal terjed, és azt az RPC (Remote Procedure Call) vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőséget használja ki, amelyet a 2008 októberben kiadott MS08-67 jelű Microsoft biztonsági javítócsomag már vígan elhárítana, de sokan mégsem töltik és futtatják le. Egyes becslések szerint a Windows alapú számítógépek egyharmada egyáltalán nincs frissítve, ezért nagyon magas a veszélyben lévő számítógépek száma. Hiába vannak segítő és könnyen használható automatikus eszközök is, hiába áradnak a figyelmeztetések, falrahányt borsó az egész.

A minap olvastam egy nagyon klassz cikket, amelyben a "Törött Ablakok Elmélete" szerepelt. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, olvassátok végig. Hadd idézzek egy picit belőle:

A városok leromlását tanulmányozó kutatók meg akarták érteni, hogy miért kerüli el a belváros bizonyos részeit szlömösödés, és hogy a közvetlen szomszédság – ugyanolyan demográfiai és ökonómiai adottságokkal – miért válik pokollá, ahová a rendőrök is félnek bemenni. Tudni akarták mi a különbség.

A kutatók csináltak egy tesztet. Vettek egy szép autót, mint pl. egy Jaguár és leparkoltatták New York Dél-Bronx-i részén. Egy rejtekhelyre vonultak vissza és onnan figyelték mi történik. Ott hagyták az autót vagy négy napig és semmi sem történt. Hozzá sem nyúltak. Ekkor odamentek, betörték egy kis oldalsó ablakát és újra elrejtőztek. Nem telt bele négy óra és az autót felfordították, felgyújtották, lecsupaszították – teljesen.

Tovább tanulmányozták a témát és kidolgozták a Törött Ablak Elméletet. Egy ablak betörik egy bérházban, de senki nem javítja meg. Úgy hagyják. Aztán valami más is eltörik. Lehet véletlen baleset, vagy nem, de szintén nem javítják meg. Falfirka jelenik meg. Egyre több sérülés halmozódik fel. Nagyon gyorsan exponenciálissá válik ez a folyamat. A teljes épület leromlik. A bérlők elköltöznek, a bűnözés beköltözik. A játszma elveszett. Mindennek vége.

Ami miatt szóba hoztam, az kétségkívül az, hogy ha elegendő mennyiségű elhanyagolt (kitört ablakú) Windows fellelhető, bizton megérkeznek a törni-zúzni vágyók.

Bégány Attila találó mondása ugrott be erről, nem igazán szorul magyarázatra: "Aki nem védelmezi az értékeit, az provokálja a másikat". Nem kellene hagyni, ne éljünk együtt törött ablakkal!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása