Obama féreg. Igazi vagy csak diákcsíny?

2009. január 30. 12:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy cikkben arról olvashatunk, hogy egy illionisi iskolában körülbelül száz számítógépen tűnt fel egy olyan féreg, amely a képernyő jobb oldalán Barack Obama fotóját jelenítette meg.

A cikk Roger Thompson blogjára hivatkozva képernyő fotót is közöl, és valóban látszik az ominózus Windows XP screenshot, rajta az elnök fejével. Első látásra olyan, mintha valaki visszarepített volna minket az időben, vagy szándékosan egy retro kártevőt próbált volna készíteni. Lelassítja a rendszereket, USB eszközökön terjed, a megfertőzött gépen megjeleníti a fotót és állítólag nem ismeri fel egyetlen antivírus program sem. Reméljük a hazai változatokban nem magyar politikus ábrázatokkal fogja majd riogatni a gyanútlan felhasználókat ;-)

De vajon igazi-e ez a kártevő? Egyrészt elég gyanús, hogy ez csak egy helyben megtörtént esemény, ami vagy egy új, Mitnick örökébe lépő ifjú tehetséget jelenthet, aki diánycsínyként kereste a feltűnést, vagy egy olyan unatkozó rendszergazdát, akinek túl sok a szabadideje, és túl kevés a munkafeladata.  És sajnos ilyenkor indulnak meg aztán az olyan e-mailes álhírek (hoaxok), amik egy új veszélyes vírusra figyelmeztetnek és azzal a mondattal zárulnak "és küldd tovább minden ismerősödnek!".

Van azonban egy harmadik lehetőség is, hiszen az eddigi információk alapján nem lehetünk benne biztosak, hogy ez egy valódi, vadon élő kártevő. Sőt a Google-ben rákeresve azt láthatjuk, minden hivatkozás egyes egyedül ugyanerre az egyetlen blogbejegyzésre hivatkozik, azt cizellálja, azt tupírozza fel, annak a képernyőképét közli. Még az sem kizárt, hogy médiahack az egész, és a készítők a háttérből már a térdüket csapkodják a nevetéstől, vagy már egyenesen a leleplezésről szóló dokumentumfilmjüket tervezgetik legott.

A "magyarabok" isszák a barackpálinkát a lecsó után

Ennek ellenére ha valaki mégis találkozik ezzel az Obama fejes féreggel, és merő véletlenségből nem pont az inkriminált Illionis állambeli iskola tanulója, szóljon, egy VirusTotalos ellenőrzésre befizetünk :-P

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása