Norton ügyfelek adatait tessék!

2009. március 28. 15:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mostanában rendelt Norton Antivírust? Netán telefonon hosszabbította meg licencét? Akkor ideje ellenőrizni bankkártyája forgalmát, nem hiányzik-e pénz róla, mert szivárognak az ügyféladatok a Symantec házatáján.

A riport szerint az Egyesült Királyságban élő ügyfelek személyes adatai kerültek veszélybe, úgy mint név, lakcím, banki azonosítók. Az inkognitóban ténykedő újságírók minderre egy indiai kereskedőnél bukkantak, aki pénzért árulta ezeket az adatokat. A riporterek pedig próbaképpen bevásároltak. Három konkrét áldozatnál az is bebizonyosodott, hogy az a közös pont bennük, korábban valamennyien telefonon keresztül hosszabbították meg Norton licencüket.

Az indiai rendőrség azonnali vizsgálatot kezdett e4e nevű partnernél, és a Symantec is a külsős Call Centerükben dolgozó üzletkötőkre gyanakszik. A 4e4 azt nyilatkozta, több más cégnek is folyamatosan végeznek hasonló telefonos támogatási munkát, és eddig semmilyen panasz nem érkezett rájuk. Egyelőre várjuk a vizsgálat részletesebb eredményét. Újabb pont a "Harun al Rasid" vagy Mátyás király módszer mellett, így csak lehet jól megismerni a dolgokat.

Befejezésül pedig egy kis desszert. Az már csak hab a tortán, hogy a weboldalukon van egy színes-szagos flash "összehasonlító": Norton VS az egész világ ;-) Ha megnézzük az ESET Smart Securityvel párba állított Norton Internet Security 2009-t, akkor például a boot időben ugyebár x százalékkal fényesebb a láncnál a kard. Az pedig, hogy a boot időben kikapcsolt Early Loaddal nem teljesértékű a védelem, kit érdekel? Reméljük, hogy nem ilyen "elfogulatlan" flash mozik alapján választanak majd biztonsági programot az emberek :-)

10 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marosy 2009.03.28. 18:10:31

Mindig is mondtam, hogy az indiaiak nem megbízhatók.

Sem Mihály 2009.03.28. 18:10:37

Há nemtom, a Noddal már volt szívásom vírusilag nem egyszer, amit aztán a Symantec Endpoint oldott meg (ez nem a Norton).

freeware2000 2009.03.28. 18:39:50

Nálunk a cégnél Symantec Corporate Edition van jópár éve. Mivel volt lehetőségem kipróbálni egy gépen több fajta védelmi programot, elmondhatom, hogy a kipróbáltak közül (NOD,AVG stb.) magasan a Symantec terhelte legjobban a gépet. Nem véletlenül adtak ki Gamer Edition, mert nem akartak emiatt ügyfeleket veszíteni.

Mostanában nem fordult elő, de évekkel ezelőtt jópár vírus átjött rajta, amit más vírusirtók nem engedtek be. (WIN2000)

A független teszteken rendszeresen megelőzik ingyenes szoftverek is.

El kellene már felejteni...

Algernon 2009.03.28. 20:01:50

A legújabb teszten www.av-comparatives.org elég szépen szerepelt a Norton, nem előzték meg az ingyenesek. Lassanként az, hogy ingyenes egy program, már nem enged semmilyen következtetést levonni a hatékonyságára, lásd az Avsat! utóbbi eredményeit.

intrusion 2009.03.28. 21:17:47

Én azt mondom teljesen elfogulatlanul, hogy a NOD32 nagyon a heurisztikában (az ismeretlen kártevők elleni védekezésben), valami zseniális heusztikus modult írtak alá. DE! Az adatbázis alapú felismerésben igen gyenge. Bár az is igaz, hogy mostanság mintha rákapcsoltak volna az adatbázis növelésére, ami meglátszik az AV Comparatives legutóbbi on-demand tesztjén. Csak el ne bízzák magukat, mert még van mit alakítani ezen. Az is jó lenne, ha megszüntetné az ESET azt a hibát, ha amivel elég sokszor lehet találkozni különböző netes fórumokon, hogy ugyan megtalálja a kártevőt, de eltávolítani már nem tudja. A felismerés nem elég, el kell tudni távolítani a vírust.

Én megmondom őszintén, nekem van egy három éves licenszem a NOD32-höz (amiből eltelt két év anélkül hogy használtam volna), de nem használom, mert még nem bízok benne. Majd ha az on-demand teszten meghaladja a 99 %-ot akkor és csak akkor beszélhetünk arról hogy felteszem. Tudom hogy az AV Comparatives tesztjei (és az összes teszt) nem fedik a teljes valóságot, de azért iránymutatásnak jó.

Most McAfee Total Protection 2009-t használok (előtte egy évig Avira párti voltam, de annak sok a téves riasztása), ami tartalmazza ezen cég legújabb fejlesztését az Artemist, pontosabb nevén, az Active Protectiont, ami állandó kapcsolatot jelent egy vírus laborral és a gyanús fájlokat ott is ellenőrzi. Az AV Comapartivesen 99.1 %-ot ért el és a teszt szerint a téves riasztása is megnyugtatóan kevés.

intrusion 2009.03.28. 21:26:04

@freeware2000:


Én linuxon használom a Symantec Antivirus Corporate Edition 1.07 Linuxot. Nem veszek észre teljesítmény csökkenést.

Windowsra (ha ragaszkodsz a Symantec termékekhez) otthoni használatra a Norton 2009-et, céges gépre a Symantec Endpoint Protection ajánlanám. Hidd el nekem, mindkét alkalmazásnak nagyon kicsi a rendszerigénye, nem egy több évvel ezelőtti fejlesztésből kellene kiindulni és abból levonni konzekvenciát.

intrusion 2009.03.28. 21:33:49

@intrusion:

... elnézést lehagytam egy szót: ...nagyon JÓ a heurisztikában...

Sem Mihály 2009.03.29. 15:24:24

@intrusion: Sajnos a linuxos nagyon disztrib-függő (az itthoni debian-ra pl. a régi (2.6.18) kernel támogatása miatt nemtom felrakni), az Endpoint viszont tapasztalatom szerint jópár szempontban magasan vezet a közszájon forgó (panda, nod, avast, avg stb.) megoldásokkal szemben.

phare 2009.03.29. 16:37:53

@Tromos Elek:

Ha ragaszkodsz a SAV-hoz, távolítsd el az új kernelt a synapticból és használj régit. Nem tudom hogy a Debianban van-e synaptic. Én Ubuntu 8.04-es gyári kernellel használom.
Vagy pedig.
Használd a Sophos Antivirus Linux 6.6-ot, ami a legújabb linux kernelt támogatja.

Sem Mihály 2009.03.29. 21:28:40

@phare: Van synaptic. Nem akarok régi kernelt, kell egy csomó dolog, ami nem megy vele. Jelenleg clamav-zek, de ez is csak azért, hogy a levelezőszerveren legyen vírusszűrés, egyébként nem kéne (de azért kössz a tipept :))
süti beállítások módosítása