Erre hajtottak a bűnözők 2008-ban

2009. április 21. 13:47 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Kiadta az éves jelentését a Verizon, amelyből kiderül, mik voltak a főbb tendenciák, események, milyen adataink sérültek, hogyan és miképpen kerültek illetéktelen kezekbe leginkább.

A cég már 2004 óta ad ki hasonló éves értékeléseket, melyeket saját, első kézből szerzett adataik alapján állítanak össze. A mostani 2008-as esztendőre vonatkozó számok sem adnak okot bizakodásra, hiszen a címlapon a "285 millió ellopott adattétel" szerepel. Noha az adatok elleni támadásoknál most sem kicsi a belsős forrásból induló akciók száma, inkább a kívülről indított események száma növekedett. A fő csapásirányok közt találhatjuk az online adatok elleni támadást, a célok között pedig senkinek nem okoz meglepetést, a pénzt vagy közvetlen nyereséget hozó személyes, banki vagy egyéb információk automatizált megszerzése dominált. Egész háttériparág üzemel már a lopott bankkártya adatokkal történő visszaélések mögött. A táplálkozási lánc csúcsán a statisztikák szerint a rosszindulatú hacker tevékenység és a kártevők terjesztése szerepeltek.

A logok jelentősége minden incidens esetén kulcsfontosságú

 

A személyes és pénzügyi adatok a favoritok, és válság miatt ez így is marad

 

Az adatok mögé azért a számítógépek egyre növekvő számát is oda kell gondolni

 

Javasolt gyógymódok és köpönyegek eső után

A jelentés olyan szempontokra is kitér, hogy a vállalatok általában hogyan védekeznek ezekkel szemben: hibátlan konfigurálás, rendszeres frissítések, szakmai továbbképzések, tanfolyamok, stb. Nem meglepő az sem, hogy kiemelik a logok elemzésének fontosságát, és a különféle behatolásvédelmi eszközök jelentőségét. Egy azonban biztos: a jövőre megjelenő hasonló összefoglaló címében egy x > 285 millió szám fog szerepelni - sajnos.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása