Akarod, nem akarod, megkapod

2009. május 13. 19:16 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem emlékszem, hogy bármikor is feliratkoztam volna az "Igen, kérek tájékoztatást, a mit, hol, hogyan, miért és egyáltalán szolgáltatásra, az értesítéseket pedig az alábbi telefonszámon kérem szépen térden állva könyörgök, hogy SMS-ben küldjék ki nekem". A szomorú az, hogy még az sem kérdés, "Ki küldözgeti ezt nekem" kéretlenül.

Legközelebb meg majd olyanok jönnek, hogy "Cipőt a cipőboltból", vagy "mondja marha miért oly bús, olcsóbb a hal mint a hús", esetleg Skála Kópé bemegy, kijön, de milyen jól kijön, ha bemegy. Honnan tudja a mobilszolgáltató, van-e autóm, vagy ha van is, érdekel-e, hogyan vegyek mobillal autópálya matricát. És ha még érdekel is hogyan vegyek mobillal autópálya matricát, ott van a havi csekkes borítékjuk, benne a szokásos "legyél te is menő, tőcsd le..." logo és csengőhang letöltési reklámfüzettel ;-) - akkor tegyék ezek közé egy szórólapon, hogy "Ezt nem fogod elhinni, alig telt el 40 év, hogy ember a Holdon, és te máris mobillal vehetsz autópályamatricát, na mit szólsz öreg, kell vagy nem?". De akkor sem kérek kéretlen SMS reklámot, nem vagyok én az öreg spamolvasgató legkisebb fia. És ez az autópálya matricás legalább harmadszor jött az idén.

A másik még gázabb. Kiindulás ugyanaz. Honnan tudja a mobilszolgáltató, van-e autóm, vagy ha van is, Debrecenből vagy Nyíregyházáról miért menne valaki Budapestre a Hentes és Mészáros utcába javíttatni? Mert hogy még az előfizetői címjegyzékkel sem egyeztették, és az összes vidéki című előfizetőnek is elküldték a kéretlen reklám SMS-üket, az ezer százalék.

Félő, hogy a folyamat vége a jövőben talán olyasmi lesz, mint az HBO csatorna a kereskedelmi adókhoz képesti viszonya a reklámokkal: plusz pénzért jól nem kapjuk.  Alapból "jár" majd az ingyenes promóció minden mobilos díjcsomaghoz, de ha fizetsz havi X forintot a mobilszolgáltatódnak, akkor majd nem kapsz ilyeneket. Az viszont egy másik jó kérdés, mi lesz ha egy idő után az adott reklámozgatott weboldalakra majd szépen rámozdulnak a kártevő terjesztők. És persze van még egy aspektus, ha már kiajánlják ezt a szolgáltatást bárkinek, aki fizet érte, mi akadályozza meg azt, hogy egy bűnöző direktben rendelve szándékosan egy fertőzött weblapra irányítsa majd a látogatókat?

Szerintem egyetlen mobilszolgáltató se csodálkozzon, ha így az előfizetőknek sünökkel kapcsolatos gondolatai támadnak majd velük kapcsolatban.

19 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muka 2009.05.13. 21:15:58

Maguktól, az engedélyed nélkül nem adják ki a mobilszolgáltatók a számodat, az adatkezelést nagyon komolyan veszik. Három lehetőség van, és sajnos többségében tőled indlhatott ki a számkiadás:

1. Amikor előfizettél (prepaid-et vettél) bejelölted, hogy küldhetnek neked harmadik fél üzenetet (és ez jól láthatóan ott van a lapon, amit ki kell töltened), de ilyeneknél is nagyon komolyan veszik, hogy ne akárkinek adjanak ki adatot (spam küldőnek) - az autópályánál talán ez történt, mert az a számból láthatóan az aggregátortól jött
2. A másik esetben (autószervíz) vagy Te adtad meg oda az adatodat (elvileg nekik is fel kell hívni a figyelmet az adatkezelésre), vagy megvették, mert előfizetéskor Te engedélyezted (ezt nem hinném)

Hidd el, a mobilok nagyon ügyelnek arra, hogy ha nem jelölted be, ne adják ki, ha bejelölted (mert opt-in szabályozás van), ne akárkinek adják ki.

Egyébként bármikor rendelkezhetsz arról, hogy ne adják ki, sőt kérheted is a konkrét ügyekben a kivizsgálást a T-Mobile-nál.

Lesből Támadó Szárítókötél 2009.05.13. 21:36:23

Az elsőt tényleg a mobilszolgáltató küldte, blogban való hőbörgés helyett érdemes lenne megkérdezni a mobilszolgáltatót, és ezt akkor így hogy?
A másodiknak viszont semmi köze a a szolgáltatóhoz, ez egy tipikus szpemmel SMS: jobbik esetben megadtad valahol a mobilszámod, ahol nem kellett volna, és most iszod meg a levét, rosszabbik esetben számtartományokra küldtek ki SMS-t és te pont beleestél. A második esetben érdemes lenne felhívni a számot és érdeklődn.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.05.13. 21:44:24

Ezek elég durvák, engem a voda bombáz rendszeresen a faszságaival, de legalább nem 3rd-party cuccokat kínál...

Tib 2009.05.13. 21:57:27

Hát a Vodafone engem is kegyetlenül zavar. Mostanában ugyan visszafogták magukat, de könyörgöm már, ne reklámozzák már magukat N db. SMS-ben!

Illetve ha nagyon akarják reklámozni, akkor 1. kérjenek engedélyt ELŐRE ("fel akar íratkozni az Újdonságok spam-ünkre?"), 2. valami digest jelleggel, havonta-kéthavonta egyszer küldje, ha már valaki akkora birka, hogy feljelentkezik 3. inkább emailben küldje.

Én NEM adtam a Vodafone-nak engedélyt, hogy kéretlen reklámokkal bombázzon!

És a legdurvább azért az, hogy a Voda direktben csinálja, mert az ember a szolgáltatóját fontosabbnak tartja, egyéb SMS-t olvasás nélkül is kivág a fenébe, de a Voda írhatna valami fontosat is, pl. egyenleg, ált. szerződési feltételek módosulás, árak ugye változtak - na ez utóbbi kettőről ugye kussoltak kegyetlenül -, de nem, szórakoznak...

nemuccaszoc 2009.05.13. 22:35:36

Jogos, egyedül, amit elviselek az a szülinapi köszöntés.

Netuddki. 2009.05.13. 23:10:02

Egy valamit nem értek. Miért +100Ft (vagy mennyi) ha SMS-ben vesz valaki autópályamatricát?
Így nem is veszek ilyen módon. Úgyis meg kell állni valamelyik benzinkútnál.

ügyfélszolgálatos 2009.05.13. 23:42:15

Szokás szerint baromságot beszéltek. A T-mobile-nál szarni sem lehet anélkül, hogy ne íratnának egy szaros papírt.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.05.14. 00:35:09

Pannonnal is ikszelni kell, hogy engedelyezed-e a telszam marketing celra valo felhasznalasat. Ha nem emlekszel, hogy mit ikszeltel, akkor pl. it ellenorizheted: www.tudakozo.t-com.hu/main?xml=main&xsl=main

Itt jelzik, hogy letiltottad-e a marketing es egeyb direkt megkereses celu felhasznalast. Ha meg bakot lottek, akkor ventillalas helyett tessek jelenteni az NHH-nal.

Lajosforras 2009.05.14. 07:00:09

Angliában a vezetékes telefonnal szopatnak,ott tényleg elő kell fizetni egy szolgáltatásra,ha nem akarsz kéretlen reklámüzeneteket kapni.Hamar rákapnak majd a magyarországi szolgáltatók is...

russell 2009.05.14. 07:18:37

Komoly problémák meg kell hagyni!

Mondjuk ennyi idő alatt amíg megírtad a posztot abból az összes spam sms-t ki tudod törölni kb. 20 évre előre. Kurvára ráérhetsz ha csak ez az összes gondod.

Autópálya matrica sms vétel: az elsők között kezdtem el használni azóta sem vettem más formában. Itt legalább nem basznak át, hogy valóban érvényes-e (volt rá példa MOL kút) nem állok sorba amíg a kutas picsa kibogarássza magát, hogy "Józsi akkor most mit kell beütni?" anyádat baszod aki megszült, meg a munkáltatódat aki ilyen sötét parasztbábút alkalmaz, nincs sorban állás, hogy a tököm már megint kivan mert egy matricás megint bénázik stb. stb.

100 Ft-l többe kerül? Jah, ennyit nem is merek adni a kutas srácnak aki lemossa a szélvédőt, mert égne a pofámról a bőr.

Labasmaz 2009.05.14. 08:35:01

Altalanos iskolas kislanyom mobiljara a johiru Intrum Justicia kuldozget SMS-eket, hogy ha nem fizeti ki tartozasat, akkor be fogjak perelni. Ezeknek hova postaztassam a sunt? :-)

Mokele-Mbembe 2009.05.14. 08:50:27

Nemrégiben elém is úgy tették le az előfizetői szerződést, hogy előre be volt ikszelve a "Hogyne, persze hogy kérek spamet mindenkitől" jelölőnégyzet.

Én akkor észrevettem, de nem ez az általános. Rendszerbe van égetve a szopatás.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.14. 21:45:28

Üdv mindenkinek, köszönöm a rengeteg kommentet :-)

@Muka: a mobilszolgáltatónál BIZTOS, hogy tiltva volt ez az opció, az eset miatt külön is rákérdeztem telefonon.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.14. 21:48:26

@Lesből támadó Szárítókötél:
Az autópályás dolog egy házon belüli dolog, és mint megtudtam "Tipp Info promóciós SMS szolgáltatás" a neve, ez nem is szerepelt szerződéskötési lapon, de szerencsére a telefonos ügyfélszolálaton le lehet mondani.

A második esetben szinte biztos hogy igazad van.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.14. 21:49:08

@Uccaszoc:

Szívemből szóltál, egyetértek :-D

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.14. 21:54:03

Szia Atleta.hu!

Már jeleztem fentebb, hogy az autpályás ügyek egy a szerződéskötéskor nem rendlkezhető (mert ott csak a harmadik fél markatinget lehetett tiltani/engedélyezni) Tipp info volt, de ezt szerencsére már letiltattam.

A második (szervízes) dolog egy SMS spam, amihez a T-Mobilenak (állításuk szerint) semmi közük, így az NHH-nak sem. Amit az ügyfélszolgálat szerint tenni lehet, az a reklámszövetségnél bejelenti, náluk reklamálni. Az idén egyébként jártam autószervízben, és intézkedtem biztosítási ügyben (de vidéken) esetleg azt tudom elképzelni, talán innen kerülhetett ki telefonszám?!

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.14. 22:00:43

@Russel:
Értem a logikát abban amit mondasz, de igazából egy ilyen blog pont azért íródik, hogy mások is hozzá tudjanak szólni, tájékozódjanak. Persze, hogy ki tudom törölni, de érdekel, hogy került oda, van elképzelésem, hogyan használhatja fel a jövőben ezt egy vírusterjesztő, és hasznosnak gondolom, ha ezt boncolgatjuk.

Például a bkvfigyelo.blog is simán szájbavághatná a bunkó sofőrt, az ordibáló ellenőrt, a kuka utast, és így is elintézhetné az ügyeit, vagy csak simán nyelhetné a könnyeit, de helyette blogot ír nekünk, tájékoztat, mi pedig sok esetben elgondolkozunk, okosabbak leszünk, és talán az illetékesek is időnként odatévedve nyesegetik a nagyon nem odavaló emberkék egoját vagy fizetési cetlijét ;-) Szerintem mindig akad pár ember, akinek hasznosat vagy érdekeset tud mondani, és én is ebben a hitben ringatom magam ehelyütt az én területemen :-)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.14. 22:02:24

@Mokele-Mbembe:
Hát igen, az apróbetűkre egyre jobban figyelni kell, de nálam nem ez volt a szitu, jó helyen volt az X.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.15. 09:03:20

Na meg van a végkifejlet is, a második esetben a T.Mobile ártatlan :-) Felhívtam a reklámban megadott ismeretlen szervízt, és kiderült, ugyanaz a tulajdonosa, mint annak a vidéki szervíznek, ahol én valóban javíttattam. És a megadott telefonszámok (ezen vártuk, hogy szóljanak, ha pár nap alatt
végre elkészül az autó) birtokában ők úgy gondolták, küldhetnek ilyet.

Én nem így gondoltam, ezért levetettem velük a listárjukról a számainkat (kettő is volt), és ezt első szóra udvariasan megtették. A tanulság ezek után az, hogy ha bárkinek névjegyet vagy telefonszámot megad az ember, jusson eszébe ez a történet.
süti beállítások módosítása