Adok-veszek-cserélek bűnözőknek

2009. június 17. 12:09 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Biztonsági kutatók nemrég egy olyan weboldalt fedeztek fel, amelyen úgy kereskedtek a bűnözők a különféle kategóriákban lopott adatokkal, botnet kapacitással, akár egy kereskedelmi E-bay portálon.

A hackerek közti piactéren vásárolható vagy bérelhető kártékony kódok rendszerint igyekeznek elbújni a kereskedelemben kapható biztonsági programok elől, így olyan eszközökkel találkozhatunk bennük például, mint a titkosítás vagy a kódösszezavarás (obfuscating).

Természetesen nem csak az oldalon kapható kódok trükkösek, magának a weboldalnak is olyanok a tulajdonságai, hogy a szakemberek számára minél nehezebben követhető legyen. Az oldal adminja éberen figyel a fürkészési kísérletekre, és ha biztonsági céget sejt a háttérben, azonnal letiltja, feketelistára teszi. Különféle proxyszervereket is használnak annak érdekében, hogy a biztonsági szakembereket valamint, a bűnüldöző szerveket lehetőség szerint távoltartsák.

A jelenségről beszámoló Yuval Ben-Itzak, a Finjan kutatója szerint igen élénk forgalom tapasztalható a weboldalon, vagyis van komoly érdeklődés az ilyen árucikkekre. Abban tehát nem érdemes bízni, hogy a számítógépes bűnözők nehezen tudnának ilyen eszközökhöz vagy erőforrásokhoz hozzájutni.

8 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tbalazs · http://www.eloszto.hu 2009.06.17. 14:49:40

Kiváncsi lennék, hogy összesen már mennyi pénznél tartunk amit a kedves adathalászok nyúlnak egy év alatt. Szerintem igen tetemes összegről beszélünk

nemuccaszoc 2009.06.17. 14:57:25

De az átlag mp3-at töltő usert még jobban meghúzogatják adott esetben, az ilyet meg el se kapják.

2009.06.17. 15:54:30

WEB címet akarunk.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.06.17. 20:15:51

Sorry vagyok a hegyről, Icuka csak illusztráció volt. Az eredeti webhelyről sajnos egyelőre egyáltalán nem találtam screenshootot :-(

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.06.24. 14:03:35

A Finjan által közzétett árlistán Magyarország is szerepel: hazánkban 1000 fertőzött számítógép 20 dollárt ér
biztonsagportal.hu/online-vasarlas-alvilagi-modra.html
süti beállítások módosítása