Személyiséglopás nem középiskolás fokon

2024. augusztus 22. 14:27 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokszor beszéltünk már az ellopott egészségügyi adatokkal kapcsolatban, miért értékesebbek ezek akár a banki adatoknál is. Elrettentő példaként olyanokat láthattunk, hogy valakinek az ellopott társadalombiztosítási adataival visszaélve szívműtéteket számoltak el, nagy értékű mozgássérült robogót vásároltak a nevében, illetve több drága orvosi felszerelést is, ezekkel pedig több tízezer dollárnyi tartozást halmoztak fel a vétlen áldozatnak.

Aki csak akkor szembesült mindezzel, amikor a végrehajtók kopogtattak az ajtaján. Mostanában pedig arról lehet olvasni, hogy az ellopott banki adatokkal nem csak kiürítik a pórul járt felhasználó számláját, hanem a nevében hiteleket is felvesznek, ami tetézi a bajt, és az elszenvedett kárt. Hogy milyen problémákat tud okozni egy személyiségtolvaj, arról pedig mozifilm is készült 2013-ban Identity Thief címmel.

Mai történetünk még kacifántosabb esetet mutat be, ennél az elkövető 2023. januárjában egy másik amerikai államban élő orvos felhasználónevével és jelszavával élt vissza. Az alaphelyzet az volt, hogy csalással igyekezett kibújni a gyerektartási kötelezettsége alól, és ehhez számára akkor és ott jó ötletnek tűnt az orvosfelhasználó nevében belépni a Hawaii Halálozási Nyilvántartási Rendszerbe, ahol egy új ügyiratot nyitva saját magát halottnak nyilváníttatta.

Ehhez kitöltött egy halotti anyakönyvi kivonatot, kijelölte saját magát illetékesnek, és az orvos digitális aláírásával igazolta is a halál tényét.

Bár lelepleződése után Jesse Kipf úgy nyilatkozott, bár eredetileg ez volt cselekményének a fő indítéka, ám a továbbiakban sem állt le csalárd manipulációkkal. Észlelte ugyanis, hogy egy nagyon értékes accountot sikerült megszereznie, amivel különféle magánvállalati hálózatokhoz és az USA kormányzati rendszereihez is hozzáfért, ezért azt eladásra kínálta a darkweben.

Emellett hamis társadalombiztosítási számokkal hitelszámlát is igényelt egy pénzintézetnél. Végül az FBI nyomozása buktatta le, ahol az összesített kárösszeget nagyjából 200 ezer dollárra (hozzávetőlegesen 70 millió forintra) becsülték.

Még 2023. novemberben emeltek vádat Kipf ellen öt rendbeli számítógépes csalás és három rendbeli személyazonosság-lopás miatt, ennek nyomán pedig a mostani ítélet alapján 69 hónap (5.5 év) letöltendő börtönbüntetésre ítélték a férfit, szabadulása után pedig plusz három év bűnügyi felügyelet fog rá várni.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása