Állásügyben jöttél? Akkor kérjük a jelszavaid!

2009. június 23. 16:35 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hihetetlen történetek rovatunkban most egy olyan sztori következik, amit első olvasás el sem akartunk hinni. Sajnos mégis igaz, következzen a szomorú valóság a "demokrácia őshazájából".

Az állásra jelentkezőktől Bozeman városában (USA, Montana) rendszeresen elkérték a jelentkezők weblapokhoz, közösségi oldalakhoz tartozó belépési adataikat - úgynevezett "háttér ellenőrzés" céljából - vagyis nem csak a neveket, hanem hozzá a jelszakat is. (A kutya oltási bizonyítványának számát azonban nem is kérték ;-) A törvénysértő gyakorlat egy jelentés nyilvánosságra hozatala után váltott ki heves felzúdulást a városban. A tiltakozók között felemelte szavát az Electronic Frontier Foundation (EFF) is. A botrány kirobbanása után az érintettek közleményt adtak ki, melyben az eddigi gyakorlat megváltoztatását is bejelentették.

Most készülnek arra, hogy a Homárdíjas és példátlan eset kapcsán megpróbálják orvosolni a helyzetet, és jelezzék az érintett álláskeresőknek, haladéktalanul változtassák meg kiadott jelszavaikat. (Magunk közt szólva, ha valaki a munkahelyén csak egyszer is belép a privát postájába vagy egy közösségi oldalra, már bebukta, mert a proxyból bármikor elővehető az account, de akár ugyanez lehet a helyzet akkor is, ha technikailag a munkahely biztosítja az otthoni internet elérést.)

Belegondolni is rossz, mennyi visszaélésre adhat lehetőséget az ilyen kiszolgáltatott adat, sőt egy rosszindulatú alkalmazott machinációja vagy az adatok elvesztése esetén igazi katasztrófával is szembesülhetnek a szerencsétlen munkakeresők.

Ha csak messziről, szigorúan technikai szemmel nézzük, akkor bátran megállapíthatjuk, hogy ezzel a jogellenes kéréssel az érintettek igazi adathalászként viselkedtek. Okulásul kéne nekik egy horog, esetleg pont egy bal, vélhetően valamelyik Klicskó fivér be is vállalná a szabadidejében ;-) Most viszont talán a nyilvánosságtól kapnak eleget, reméljük, tanulnak belőle, innen kívánunk sok sünt nekik. Hamarosan meg amúgyis jönnek az olyan munkahelyek, ahol már nemcsak a jelszavainkat kell majd előre megadni, hanem csak és kizárólag DNS mintával lehet majd pályázni az állásra ;-)

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2009.06.23. 17:37:42

Régebben azt gondoltam, hogy a Gattaca csak egy fikció. Mára már másként gondolkodom erről. Sajnos ma már ünnepelünk, amikor egy kutyát 6 példányban ajándékoznak önmagának. És új lenyomat kell ahhoz is, hogy legyen egy útlevelem. A telefonom tudja hol van a legközelebbi automata, vagyis tudja, hogy én hol vagyok. És ez még csak a kezdet.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.06.23. 17:50:41

És hogy mennyire nem fikció ez az egész, a demokráciák éppen megtiltják, nálunk meg éppen bevezetik:
index.hu/tudomany/genadat802/

atko 2009.06.24. 09:07:57

Ezen én akkor sem csodálkoztam, mert nálunk a parlamentben nem vitáznak csak szavaznak, azt amit a frakció előtte ilyen-olyan érdek mellett elfogad.
Az én személyes génjeimet biztos helyen tartom, az utódomban.
:-) remélhetőleg ő is továbbadja és akkor örökké élek majd és csak röhögök a sok birkán :-)
süti beállítások módosítása