Buszsáv bírság ellen Conficker féreg

2009. július 01. 19:25 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Kicsit a "sárkány ellen sárkányfű" analógiára rímel a főcím, de inkább az domborodik ki az egészből, hogy a kártevő támadás esetén néha milyen egyéb járulékos anyagi kockázatokkal vagy a másik oldalról szerencsével lehet még számolni.

Vírustámadás után a mentesítés, esetleges újratelepítés, külsős szakértők alkalmazása és a folyamatos ügymenetben elszenvedett kényszerszünet költségeinek bekalkulálása ugyebár eddig is evidencia volt. Most viszont itt a be nem szedett bírság miatti veszteség keserű pirulája a hivatalnak, és ezzel párhuzamosan a megkönnyebbült sóhaj a közlekedési kihágók részéről.

A Conficker féreg támadása miatt a Manchester városban szabálytalanul közlekedők - ebben szerepel a címadó buszsáv illetéktelen igénybevétele is - nem kapták meg a törvényben előírt 28 napos határidőre a bírságról szóló értesítést, így a hivatal elesik mintegy 43 ezer angol fontnyi (körülbelül 13.7 millió HUF) bevételtől.

Azért, hogy ne legyen minden ennyire szép (ugye a kedvenc mondása Lincoln elnöknek, hogy "Ingyen ebédet még senki nem evett"), kiderült, hogy a mentesítésre, tanácsadásra nem elhanyagolható mennyiségű adófizetői pénzt fordítottak. Ilyen tételek olvashatók benne, mint 1.2 millió GBP (382 millió HUF) IT kiadás, benne 600 ezer GBP ( (191 millió HUF)) tanácsadói díj, beleértve például a Microsoft szakértőinek részvételi költségét is. Ezt a nem kicsiny összeget olvasva esetleg kicsit a magyar tender, pályázati, offshore és egyéb viszonyok ugorhatnak be, de rossz, aki rosszra gondol ;-)

Az is érdekes, hogy az eset előtt két héttel elveszítettek két titkosítás nélküli laptopot, rajta 1754 helyi dolgozó személyes adataival. Lehet, hogy a BSA, VPOP, stb. mintájára kellene egy adatvédelmi kommandót is létrehozni, és ha a hivatalok nagy ívben tesznek a kötelező titkosításra, nem tartják be a rendelkezéseket, akkor lecsapna az adatvédelmi akármi hivatal valami gigászi bírsággal (a földgolyó több évi búzatermése például). Mondjuk Angliában ez akár tuti üzlet lehetne, hiszen minden héten ellopnak, elhagynak  valamilyen titkosítatlan kormányzati adathordozót vagy noteszgépet.

Mindenesetre a közlekedési kihágási bírság elmaradása miatt mintegy ezerhatszáz vezető könnyebbülhet most meg, és talán ha lenne szobra a Conficker féreg írójának, mostanában egy csokor friss virágot meg némi aprót is elhelyeznének rajta, random mécsesgyújtással kiegészítve :-)

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2009.07.02. 15:45:26

:)))
már úgyis bennevagyok a kommandózásban, betársulsz István? :)

Nekem hónapok óta az az érzésem - válság óta -, hogy nemcsak, hogy nem tud számolni az emberiség, de nem is akar!

Való igaz, amíg ezekértnem kaphatnak büntetést, addig majd valaki kicsengeti a lóvét..

A megelőzés meg a legeladhatatlanabb szolgáltatások egyike.. Kár..

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2009.07.02. 15:46:07

Egyébként szavaztam a blogra goldenblogon. Nem mondom meg, hányast adtam ;)))

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.07.02. 16:43:23

Szia!

Köszi, rendi vagy, de tisztában vagyok a reális esélyeimmel... Azért még színes tintákról néha álmodom :-)
süti beállítások módosítása