Adatait megőrizzük...

2008. február 29. 10:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Amikor adatvédelemről beszélünk, mindig feltételezzük, hogy minden szereplő a tőle elvárható legnagyobb gondossággal jár el. De mi van, ha ez még sem így történik? Ez esetben vehetünk olyan kormányzati laptopot az E-Bayen, amelyen többmillió állampolgár személyes adatait találták meg.



Sajnos ez nem fikció, nem a képzelet szüleménye, hanem a valóság. Az angliai esetben egy elrejtett (CD vagy DVD) lemez rejtőzött a billentyűzet alatt, amelyet javítás során a Boltoni szervizben találtak meg. Pozitívum, hogy állítólag ebben az esetben legalább titkosítva volt az adathordozó. Külön szabályozás rendelkezik az adattitkosítás rendjéről, és arról, hogy a megsemmísítésre váró hardvereszközöknél pontosan milyen eljárással kellene gondoskodni az adatok megsemmisítéséről, amihez annyi tartozik, hogy minden szabály annyit ér, amennyit be is tartanak/tartatnak belőle.



Úgy tűnik, sorozatos incidensek történnek a szigetországban. Emlékezetes, hogy tavaly novemberben 25 millió családi pótlékra jogosult adata tűnt el, miután azt egy felelőtlen alkalmazott egyszerűen csak postára adta az adathordozót, decemberben 3 millió tanulóvezető adata tűnt el, de idén januárra is jutott esemény: akkor 600 ezer frissen besorozott királyi tengerészgyalogos adatát tartalmazó laptopot loptak el.



Magyarországon sem jár élen az ilyen jellegű óvatosságban, egyik régebbi HP szervízes kalandom során, mikor az elromlott és az új darabért cserébe leadandó merevlemez sorsáról igyekeztem információt kapni, az ügyintéző zavarbajött, nem is értette a kérdést, ezért csak a szervízvezetővel lehetett érdemben tárgyalni. A garanciális cserénél azonban  mindenképpen ott kellett volna hagyni az elromlott darabot, aminek sorsáról nem tudtak megnyugtatólag nyilatkozni. (Talán megpróbálják megjavítani, talán elszállítják valahova, talán el is adják valahova, talán esetleg megsemmisítik valahol egy központban). Mivel az ott nem hagyás plusz sokezer forint plusz  javítási díjemelkedést jelentett volna, így azt nem kértem. Tudtommal a fegyveres testületek és az NBH dicséretesen alapos e tekintetben, ott fúrógéppel átfúrják a leselejtezett merevlemezeket, és ez így van jól.
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása