Rendőrségi wardriving

2009. július 23. 10:03 - Csizmazia Darab István [Rambo]

"Amit mi is leutánozhatnánk" című rovatunk keretében ezúttal Ausztáliába látogatunk, ahol a rend derék őrei a tartalék izzó készlet bemutatására való felszólítás helyett újabban a lakossági WiFi kapcsolatok felett őrködnek éberen.

Jó dolog lehet valamiben első lenni, ennek tudatában alakult meg egy kis önkéntes, a rendőrség kötelékeben álló csapat, amely a polgárokat a csalásoktól, számítógépes betörésektől kívánja megóvni. Rendszeres járőrözésük alkalmával az észlelt védelem nélküli (még WEP-es sem, pedig az is két perc) WiFi routerek tulajdonosait figyelmeztetik, hogy védjék jelszóval a netes kapcsolatukat, nehogy illetéktelenek lehallgassák azt, vagy pedig titokban rákapcsolódva megcsapolják a sávszélességüket. A laptoppal vagy kéziszámítógéppel végzett barangolások során sok ilyen védtelen, jelszó nélküli kapcsolattal rendelkező készüléket találnak, amelyekről a tulajdonos sokszor nem is sejti, hogy mekkora problémát okozhat. Csak leveszik az üzletek polcairól, bedugják otthon és örülnek, hogy működik, és a kereskedők sem mindig figyelmeztetik a vásárlókat a szakszerű beállítások fontosságára.

Brian Hay detektív elmondása szerint korábban rendszeresek voltak a visszaélések, az illetéktelen internet használaton keresztül egészen a személyiség lopásig előfordultak bűncselekmények. Az akciótól ezek számának drasztikus csökkenését, valamint a lakossági internethasználók óvatosabb, és biztonságtudatosabb viselkedését remélik. Persze bírálat is éri őket, miért nem a kábítószer kereskedőket és gyilkosokat üldözik, de a rendőri vezetők szerint ez is egy fontos terület. Ha ezzel a lépéssel szüleink, nagyszüleink egész életük során félretett megtakarításait, bankszámlájukat, személyes adataikat megvédjük a csalásoktól, ezzel szintén hasznos dolgot cselekszünk - nyilatkozta Bruce van der Graaf, a rendőrség számítógépes egységének vezetője.

Google képtalálat: Kabuli wardriving ;-)

Innen is gratulálunk a Queenslandi rendőrségnek, és várjuk az esetleges hasonló hazai kezdeményezéseket :-)

16 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaspite 2009.07.23. 10:55:00

De basszus, ha elmegy a rendőrautó a Havanna lakótelep mellett wardriving-olva és talál egy WPA nélküli routert, akkor honnan a rákból tudja, hogy melyik lakásba kell becsöngetni a nyolcezerből, hogy figyelmeztethesse a tulajt?!?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.07.23. 11:03:38

Lehet, hogy ez tényleg könnyebb Ausztráliában: kicsi a népsűrűség, csak 50 kilométerenkén lakik egy Krodil Dundee a lakókocsijával, el sem lehet téveszteni ;-)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.07.23. 11:41:41

Mindazonáltal nem csak lakótelepek vannak a világon, és nem is csak Budapest létezik, tehát azért tenni mégis lehetne így is.

De ha már Pest, a PCW stáb elment egyszer este egy ilyen autózásra, és egy csomó helyen somán látszott, kihez tartozik a net: Pistike Kft, Sárga Főmajom Eszpressó, stb ilyen beszédes nevű helyeket találtak, és mellesleg ha van GPS támogatás, akkor pontosabban be lehet lőni a kordinátákat.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.07.23. 11:49:14

és aki jófejségből, szándékosan hagyja nyitva?

Stupidella 2009.07.23. 11:58:54

Nem volna jó, ha nem tudnék úton-útfélen felcsatlakozni a jelszó nélküli wifikre. :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.07.23. 12:11:34

@peetmaster:

Maximum kap egy jelzést, hogy nyitva van a slicce, és annyi. Mindig akad olyan, aki direkt, tudatosan hagyja nyitva, nem kötelező levédeni.

A figyelmeztetés azonban mégis hasznos a többieknek, akik nem vették észre vagy nem voltak képben, vélhetően örülnek neki.

Dude 2009.07.23. 12:11:48

a kedvencem a DLINK SSID, minden utcában van belőle.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.07.23. 12:12:35

@peetmaster:

Maximum kap egy jelzést, hogy nyitva van a slicce, és annyi. Mindig akad olyan, aki direkt, tudatosan hagyja nyitva, nem kötelező levédeni.

A figyelmeztetés azonban mégis hasznos a többieknek, akik nem vették észre vagy nem voltak képben, vélhetően örülnek neki.

dex.ion 2009.07.23. 12:17:08

@Stupidella: sztem is kurva szar lenne:))

Jegkoko 2009.07.23. 12:26:44

Hát nem tudom, de szerintem tök hülyeség, hogy mostanába már mindenki levédi a wifi hálózatát.Igaz én levédtem, de kötve hiszem, hogy a környéken bárki is felcsatlakozna rá.Viszont ha nem vagyok itthon roppant mód bosszantó, hogy majdnem minden háló zárt, igy még az indexet se tudom megnézni.Nem akarom én megtudni mi a jelszava a nyaldaszörösseggem.hu oldalon, mert ez engem teljesen hidegen hagy

Stupidella 2009.07.23. 12:43:04

@dex.ion: ugye :) mit kell itt álszenteskedni :)

dex.ion 2009.07.23. 12:54:12

@Stupidella: persze:) most se tudnék írni, ha mindenki ilyen gondos lenne:)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.07.23. 14:34:55

@Csizmazia István [Rambo]: félek, kötelező lesz. Sarkozy hülye HADOPI-törvényében eredetileg felelős lettél volna a te hálódon letorrentezett zenéért is, ha jól emlékszem. (Vagy ez már csak a hecc volt?)
De akkor is, nem kell mindent betiltani, ami ingyenes.

gothmog 2009.07.23. 21:10:52

@Csizmazia István [Rambo]: De úgy meg elég könnyű kiszúrni, ha valaki lopja a netet.

prof. Perselus Piton 2009.07.24. 12:28:29

Nem találom a helyet, ahol jól nyakon lehet dícsérni a Sicontact-ot, ezért megteszem itt:

KÖSZÖNÖM SZÉPEN A SEGÍTSÉGET! Nagyon szép munka volt :-))

Külön köszönet a roppant türelmes fiatalembernek, aki megküzdött a gépemmel :-))
Ha minden magyar cég ilyen hozzáállással dolgozna, nem lenne semmi baj ezzel az országgal...


D.A.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.07.24. 21:30:48

@prof. Perselus Piton:

Köszönjük szépen, tolmácsoltam a technikai támogató csapatnak :-)
süti beállítások módosítása