Még kémprogramra sincs szükség...

2009. augusztus 05. 19:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

...ahhoz, hogy egynémely esetben bizalmas adatok, információk kerüljenek ki a kormány- és egyéb hivatalokból. Persze ne legyenek illúzióink, azokat is alkalmazzák, a kiemelt célpontok ellen akár egyedi fejlesztésűeket is bevetnek. Egy mostani jelentés szerint bizalmas névjegyzékek, adóbevallások, és más hasonló titkos állományok megtalálhatók különféle fájlcserélő oldalakon is.

Az információ szivárgások miatt ezért az Egyesült Államokban rendelettel tervezik szigorítani a fájlcserélő, fájlmegosztó alkalmazások telepítését kormányhivatalokban, titkosszolgálatoknál, és hasonló érzékeny adatokkal dolgozó helyeken. A felmérés nem utal egyértelműen szándékosságra, a feltételezések szerint az incidensek egy része keletkezhet akár úgy is, hogy véletlen fájlmegosztás történik. Mindenesetre elérkezettnek látják az időt, hogy lépéseket tegyenek az információk védelmében.

Emlékezetes, hogy a kínai támadók már piszkálgattak ezt-azt a Pentagonban, emellett pedig a feltételehetően észak-koreai támadók folyamatos és erős támadásokat intéznek az USA ellen is, és igyekeznek minél több bizalmas adatot megszerezni illegálisan elektronikus úton. Képzelhetjük, mekkora sikerrel járhat egy többezer főből álló kiberhadtest, ha egyetlen találékony fickó mindössze egy kitalálható hotmail jelszóval így lealázta a Twittert.

Látni kell azt is, hogy hiába alkalmaznak erős titkosítást, titkosított fájlrendszert az ilyen gépeken, ha azon pillanatnyi nyitott állapotukban mappákat, fájlokat osztanak meg másokkal, sokszor nem is szándékosan. A fájlmegosztók telepítésének korlátozása lehet az egyik lépés ez ellen, ami nélkül viszont garantáltan nem lehet előrelépés, az pedig ennek szigorú és következetes betartatása. Katonai alakulatoknál szokás, hogy minden reggel vizitszerűen sorakozni kell a noteszgépükkel átvizsgálásra, és a rutinellenőrzés percek alatt kimutatja, hogy csak az engedélyezetten telepített programok szerepelnek-e, vagy esetleg más is.

Persze ha ezt nem egészíti ki az internetes forgalom hatékony ellenőrzése, akkor ez sem óv meg egy délután telepített fájlcserélőtől másnap reggelig ;-) És ami egyszer már felkerült a netre, az a tapasztalatok szerint ott is marad...

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása