Vigyázó szemetek a Facebookra vessétek

2009. szeptember 08. 14:09 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A klasszikus viccben emberünk vízbe esik, és közben kiabál: halászok, halászok! Egy közeli csónakból visszaszól egy borízű hang: mi is, csak mi közben nem kiabálunk. Mi viszont úgy tűnik, ezúttal okkal kiabálhatunk farkast, feltűnt ugyanis a Facebookon egy Fan Check nevű alkalmazás, ami alaposabban megvizsgálva bár vannak dolgai, de nem vírus, ennek ellenére furcsa módon mégis beleszaladhatunk miatta kártevőkbe.

Az alkalmazás maga elvileg profilunkon keresi meg, hogy mely ismerősünk írt/kommentelt a legtöbbet a dolgainkra, majd egy táblázatszerű képet készít az eredményekkel, amelyet a képeink közé tesz, és betaggol mindenkit, aki rajta van.

Emellett azonban lehet benne valamilyen programhiba is, mert némely felhasználójánál, vagy ha valaki másnak a FanCheckes képén van rajta, akkor ez a Facebook-os kezdőlapját teljesen összezavarva mutatja, és nem mindig jeleníti meg az új postokat sem, néha régieket tesz előre, stb. A FanChecket egyébként nem a FaceBook fejleszti, korábbi neve Stalker Check volt.

Az igazi baj azonban ott van, ha emiatt aztán valaki szeretné leszedni, és elkezd keresni neten. Péládul rákeres arra, hogy hogyan kell ezt a problémát megjavítani (a konkrét keresési kulcsszó "fan check facebook virus"), ugyanezek a kamu vírusírtós oldalak jönnek be, amelyek letöltetnek velünk egy hamis "vírusirtót", ami igazából a malware. A lenti képeken pedig jól látható, hogy a bamba szkript - a Dr Antivírus benézi... című posthoz hasonlóan Macintoshon vagy Linux alatt is talál állítólag fertőzött DLL-eket :-D

A Fan Check alkalmazás kellemetlenségeitől egyébként könnyű megszabadulni, le kell törölni és le kell tiltani, meg persze kijelölni magunkat az ismerőseink képeiből, amiket csinált. Ezenfelül szükséges lehet még a cookie-kat is kitörölni

A Google keresés ezzel kapcsolatos találati eredményeivel való találkozás már nem ilyen egyszerű eset. Sajnos egy átlagfelhasználó számára ez maga lehet a rémálom, gyanakvás és hozzáértés nélkül könnyű egy ilyen csapdába beleszaladni. Nem kapunk vírust közvetlenül, mégis kellemetlen mellékhatásokkal járhat. Itt is megvan az a lépremenő öt százalék, akik miatt bőségesen megéri a kártevőterjesztőknek, ehhez számoljunk csak picit: 226 millió Facebook felhasználó csücsül világszerte, ebből 5% benézi a linket, az barátok közt is több, mint 11 millió. Az ilyen csalárd és jól becélzott linkek száma várhatóan a jövőben tovább fog emelkedni.

Polónius főkamarás korábbi intelmei anno decibel imígyen szóltak Arany János veretes fordításában: "Kölcsönt ne végy, ne adj!" Ma már valószínűleg emellett azt is mondaná az ifjú Hamletnek: "Ja és ne telepíts semmilyen Facebookos applikációt, meg ne kattints minden linkre idióta módon, mert ezek sosem vezetnek jóra." A kommentelők pedig bátran jelezzék, hogy náluk vannak/voltak-e ilyen jellegű panaszok.

18 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.09.08. 14:41:21

Nálam volt post nem frissülés, de egy F5 segített rajta mindig. Viszont ezzel az alkalmazással nem is találkoztam, és nem is szoktam mindenféle fasságokat engedélyezni.

csudri82 2009.09.08. 14:41:41

Én nem használom, de mivel ismerőseim igen, ezért nálam jelentkeztek hibák. Ez eddig abban nyílvánul meg, hogy tegnap többször is összekeverte a kezdőlapon lévő dolgokat, az első dolog szept. 3-i volt, holott én magam is posztoltam azóta...

atko 2009.09.08. 14:57:46

Mandriva 2009.1 Nincs.
Ja és se iwiw, se facebook, se twitter, se hi5, se myvip, myspace... és se egyéb exponenciálisan növekvő álközösségi szájton nem vagyok regisztrálva. Levetkőzni, csak otthon, térfigyelő nélküli nudista strandon szoktam.
Aki meztelenül fekszik a csalánosba viszketni fog hosszú ideig.
Ezt mindenféle vírusirtó nélkül is tudom.
Komolyra fordítva: Ha a user nem képes arra, hogy tanulva netezen és ezáltal evolúciós fejlődésével elősegítse az értelmes netember kifejlődését (homo sapiens cyber), akkor a pénzt zsebre tevőknek (homo lopus) kell arra figyelmet fordítania, hogy a bárány nyírva legyen és a gyapjútermelő készsége és kedve is megmaradjon.
Amíg nem így lesz, addig remélhetőleg egyre többen fordítanak hátat a webx alkalmazások által sugalt felhőtlen szabadságnak és törlik a regjüket mindenféle ismertséget feltáró oldalról.
-Cartmen: "Nézz utána a facebookon kik az ismerősei!
-Stan_"rajta vagyok"

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2009.09.08. 15:01:25

En azt nem ertem pontosan hogy hogyan tudja az en oldalamat osszezavarni, ha nem is hasznalom :) Marmint csak mert esetleg valaki ismeros hasznalja (azt hiszem masok hasznaljak), miert van elerese az en oldalamra. [egyebkent maga az oldalzavar nalam is megvan mar napok ota, de szemely szerint nem hasznalom az appot]

_karmapolice_ 2009.09.08. 15:06:13

"MacIntosh"? Ezt most komolyan? Ugye csak egy szar vicc...

_karmapolice_ 2009.09.08. 15:18:45

Látom, ez a MacIntoshozás nálad nem baki, hanem rendszeres, ami azért elég gáz a blog tematikáját tekintve. Kis i-vel írják, csak szólok.
en.wikipedia.org/wiki/Macintosh

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.09.08. 16:06:38

"MacIntosh"

Jajaj, bocsanat, mea maxima culpa!

Ez nalam tenyleg valahogy rosszul rogzulhetett, kegyelem arva fejemnek, igerem, mostantol vigyazok. Maris javitok es postitezek a monitor szelere ;-)

Amadeus4 2009.09.08. 16:08:28

Nálam most ugyan tökéletesen mutatja a kezdőlapot, de reggel pl. többször előfordult, hogy csak a tegnap esti update-eket jelenítette meg. És igen, kedves barátaim közül többen használják ezt a remek alkalmazást. Tehát van összefüggés...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.09.08. 16:12:28

@Atko:

Szia, örülök, hogy írtál, Linux rulez, meg minden ilyesmi.

"Levetkőzni, csak otthon, térfigyelő nélküli nudista strandon szoktam." LOL, ez tecc :-)

A többire pedig csak annyit, már Moldova is levezetett valamiféle evolúciós láncot a Proletar Correctus-tól kezdve a Proletar Linkus-on át a Proletar Sajrensys-ig ;-)

Szerintem az a baj, hogy tizenéves fiatalok körében a Facebookozás, MySpacezés és hasonlók nagyon dívnak, a veszélyek reális észlelése kevésbé, ha meg a felnőtt figyelmeztet, az dacból ignore. Vagyis ők az ilyeneknek az egyik legtökéletesebb célpontjai.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.09.08. 16:15:27

@Amadeus4:

Az még egy érdekes kérdés lehet, hogy vajon a Fan Check hiba egy véletlen, és a hamis AV egy kihasználása ennek mások által, vagy pedig már eleve az egész folyamat így volt megtervezve, és az egészet egy kéz mozgatta :-O

pill 2009.09.08. 16:31:21

én nem használom ezt az alkalmazást a barátaim lehet h igen, de ezt nem tudom (honnan kéne tudnom?) és mégis összekavarodik a sorrend, meg néha a régieket rakja előre. Akkor most mit csináljak?

daneeka 2009.09.08. 16:37:35

vannak ilyen panaszok...

halar 2009.09.08. 16:45:09

ez a kamuvírusírtó nekem megjelent egyszer de még a fan checkes tegelődés ideje előtt. szerencsére nem szoptam be

Vfair 2009.09.08. 17:29:01

A Fan Check helyett az "All my Friends" app (url vég: pickupfriends) csinált hasonlót nálam.

Ez véletlenszerűen választ ki 12-24 barátot és +/- jelzőkkel látja el őket.
Külön "kedvessége" a dolognak, hogy az ártatlan hülyéskedés megjelenik minden egyes tagelt, random-kiválasztott ismerős személyes adatlapján is!
Óvakodjatok ettől is.

A Facebook nem teszteli az engedélyezett app-okat?

dzsoja-dzsoker 2009.09.10. 03:24:20

aki tudja mi az a Greasemonkey, vagy legalább minimum firefoxot használ, annak ajánlom a Facebook Purity scriptet, ami megszabadit az összes kvízes, nyálas,idegesítő, buta picsás cuccoktól.

userscripts.org/scripts/show/44459

a facebook FB purity nélkül nézve, olyan mint egy firefox adblocker nélkül

atko 2009.09.10. 11:23:42

@Csizmazia István [Rambo]:
Hát igen annak idején a piros zászlós ember szaladgált az automobilok előtt...
Egyébként nem vagyok Linux fan, nekem ez munkára kell, és az dos-win 3.1-98-98se-xp (mellett) aztán csak után ez vált be legkevesebb plusz munkát igénylően, hogy én is jól érezzem magam és mások is békén hagyjanak...
Igazából attól megyek a falnak, amikor a hirdetésben az "barátok már a telefonodon is és nem tévedhetsz el sohasem, mert mindig veled vagyunk" szöveget hallom, mert olyankor mindig az jut eszembe, hogy ahhoz, hogy én ne tévedjek el, vagy megtaláljam a hozzám közel eső akármit egy fontos infóra szükségük van, mégpedig arra, hogy én hol vagyok.
Aki mindig on-line az mindig nyitott ajtónál éli az életét. Ami egy kis faluban nem baj, sőt kötelező. Láttál már régi falusi udvart bezárva csengővel? De a világháló azért nem egy kis falu.
süti beállítások módosítása