Tiltsa ki az internetszolgáltató a fertőzött gépeket

2009. szeptember 14. 21:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ötlet nem új, most azonban már konkrét etikai kódex javasolja ezt a lépést, ami mai botnet sújtotta világunkban állítólag egy lehetséges módszer lehet az infrastruktúra védelmében.

Az Internet Industry Association (IIA) által megfogalmazott irányelvek szerint az internetszolgáltatóknak fel kellene vállalnia, hogy azonosítsák be a kompromittált, fertőzött számítógépeket, lépjenek kapcsolatba az ügyféllel és figyelmeztessék őt (pl. Bejelentett Támadó Számítógép a Google féle Bejelentett Támadó Webhely-hez hasonlóan). Adjanak tanácsot a javításhoz, mentesítéshez, vírusirtáshoz, és aztán jön a végkifejlet, ami már nem ennyire evidens: valamint gyanús adatforgalom esetén jelenték azt a nemzetbiztonsági szolgálatoknak. Na és itt már akár görcsbe is rándulhat az emberjogi aktivisták gyomra. Mi a gyanús, ki dönti majd el, nem jár-e azzal a veszéllyel is a netes forgalom ellenőrzése, hogy például a RIAA és hasonló szervezeteknek is szolgáltatnak majd terhelő adatokat az egyszerű állampolgárokról?

Reméljük, a megvalódítás tükrözni fogja majd minden résztvevő érdekét és szempontjait, ugyanis a tervezet megalkotásában a kormányzat, a helyi internetszolgáltatók mellett biztonsági szakemberek, valamint a fogyasztók képviselői egyaránt résztvettek.

Ezek a feladatok nem lennének kötelezőek, csupán ajánlás szinten fogalmazódtak meg, mint követendő és hasznos magatartás. Az önként vállalt etikai kódex betartását egy teknősbékás logóval fogják jelezni majd a nagyérdemű felé a programban résztvevő internetszolgáltatók. Az ausztrálok mindenesetre belevágtak, valamit tényleg tenni kellett már, és majd az idő eldönti, megvalósulhatnak-e, ha igen, akkor a szolgáltatók megfogadják-e ezeket, illetve hogy a gyakorlatban milyen hatása lesz mindennek a felhasználókra és persze a botnetekre.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.09.22. 13:46:58

A gáz az, ki honnan tudja, hogy fertőzött? Ez ledobná az átlagfelhasználót. Inkább a támadottak vigyázzanak jobban - de ez persze magánvélemény.

Karchy 2009.09.23. 11:24:27

Lefogom tölteni az egész internetet egy pendrive-ra és amíg el nem olvasom offline leszek. Így biztosan nem fertőzöm meg magam és másokat. :)

Bambano 2009.10.01. 20:57:54

Ez ismét egy veretes marhaság. Egyrészt kinek mi a fertőzött? Másrészt ki fizeti ki az internetszolgáltató ezzel kapcsolatos költségeit? Harmadrészt meg sok helyen egy isp van, vagy egy elfogadható módon működő isp van, ha nem teszi ki a teknőst, mi fog változni?
Hint: semmi.

valakik már megint a saját fontosságukat akarják igazolni. a megoldás pedig egyáltalán nem ez: amelyik oprendszer törhető, azt javítsa meg a gyártója. Minden más termék esetén a gyártó felel az általa elvégzett trehány munkáért, miért lenne másképp az internetszolgáltatás esetén? Az isp feccöljön pénzt abba, hogy valamelyik oprendszergyártó szar munkát végzett? Ne vicceljünk már.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.01.21. 13:16:46

esetleg az ISP blokkolhatná a forgalmat a fertőzött webhelyek meg a botnet szerverek felé...
süti beállítások módosítása