Kártevőt tessék! Ropogós a zombi!

2009. október 08. 14:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Friss meleg, és olcsó az ára - tehetnénk még hozzá, mint vásári kikiáltó. Ugyanis a hírek szerint üzemel a kártevőket forgalmazó egyfajta bolhapiac egy ismert weboldalon.

A Networkworld számolt be róla, hogy a pay-per-install weboldalon nyíltszínen folyik az ilyen jellegű üzletkötés. A virtuális piactér célja, hogy összehozza a potenciális megbízókat a botnet pásztorokkal. Nem lepedődtünk meg persze korábban sem azon, hogy a BBC hogyan és honnan jutott olyan könnyen botnet vezérlésre alkalmas programhoz, hogyan béreltek ki egy ilyet - valószínűleg egyáltalán nem volt nehéz dolguk. De míg az ő akciójuk inkább a figyelemfelkeltést szolgálta, az átlagos kuncsaftok jelentős része persze nem ezért megy oda.

Az árak a beszámoló szerint országonként változóak, egy 1000 tagú botnet hálózat 110 USD-t kostál az Egyesült Királyságban, 60 USD ha mindez Olaszországban van, a franciaországi ezer gépért már csak 30 USD-t kell leszurkolni, és ugyanez Ázsiában mindössze 6 amerikai dollárba fáj. Biztonsági cégek szerint az ilyen kártékony kódok készítői Kelet-Európában, illetve a volt Szovjetúnió területéről próbálnak meg ilymódon jövedelemhez jutni.

Az egyik legkelendőbb árucikk jelenleg is a hamis antivírus program, ez most éppen 70 USD. Eric Chien (Symantec) szerint kevés az esély az ilyen ellenőrizetlen piacok bezárására, mert mindig megfelelő érinthetetlen tárhelyszolgáltatót találnak maguknak, illetve szükség esetén sűrűn költözködnek is.

És persze - ezt már mi mondjuk - a prostitúcióhoz és a kábítószer piachoz hasonlóan - olyan igényeket szolgál ki, amire sajnos van kereslet.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása