Evolúció

2009. október 28. 18:01 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Jó látni, amint valamely dolog egyre ügyesebb, egyre több dologra figyel oda, és egyre kifinomultabban teszi a dolgát. Azért mégis van egy hely, ahol ez a fajta törzsfejlődés kevésbé van ínyünkre.

A számítógépes kártevők esetében nem repesünk az örömtől, ha készítőik ismét csavarintanak egyet a dolgok menetén. Nos most ez a Bredolab trójai esetén így esett, jött egy új variáns, amely a Facebook jelszó cseréléssel kapcsolos e-mailnek látszik. Nevén szólítja a nagyérdeműt, és az ügyfelek biztonságára hivatkozva (a kétszínű piszok ;-) nagy tisztelettel arra kér bennünket a Facebook Team nevében, hogy a mellékelt .ZIP állományból ugyan legyünk oly kedvesek, és gépeljük be a random betűket és számokat tartalmazó kódsort.

A ZIP kiterjesztés természetesen - aki kitalálta ki ezt a kiterjesztések alapértelmezett rejtése dolgot a Windowsban, azt ütni kéne  a legnagyobb számú lópatkoló csavarkulccsal ;-) - egy futtatható állomány, amelyre kattintva a gyanútlan juzer szanzsén magára ránt egy csomó kártékony letöltött kódot, többek közt hamis antivírust.

A Facebook azóta természetesen elhatárolta magát az esettől, és figyelmeztetnek mindenkit, sosem küldenek új jelszót levél mellékletben. Csatolt állományban új jelszót kapni nagyjából ugyanaz, mintha a bank e-mailben érdeklődne bankkártya adataink és PIN kódunk felől: üzemszerűen sose (Never-ever) fordulhatna elő ilyesmi.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása