A 2010-es bug befigyel

2010. január 06. 11:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mennyi? 2010. Mi 2010? Miért, mi mennyi? Bár világvége nem volt, átdolgozni való programsorok azért bőven akadtak az akkori 1999-2000 évváltás alkalmából. Akik még emlékeznek az Y2K eseményre, netán még az ominózus tévé adásokat is élvezhették róla ;-), most lehet egy kis Deja Vue érzésük.

Most, hogy újabb érdekes évváltás jött el 2009. december 31 után, és világvége szintén elmaradt, de a Symantec és SpamAssasin felhasználók, valamint a német bankkártya tulajdonosok azért bosszankodhattak egy kicsit a szilveszteri kijózanodás közben.

30 millió német bankkártya vált használhatlanná, azaz a tulajdonosok nem tudtak vele fizetni boltokban, elfogadó helyeken. A gond a 2010-es év szám nem megfelelő kezelése miatt történt. Nem indul jobban az új esztendő a Spam Assasin számára sem, ott a FH_DATE_PAST_20XX tett be a hibamentes működésnek.

A Symantec Endpoint Protection felhasználók esetében pedig a 2010-es vírusismereti adatbázis szignatúra fájlok bizonyultak érvénytelennek, lejártnak. Hogy a vírusvédelem megmaradjon, gyorssegélyként újra kiadták a vírusadatbázist, de ezúttal visszadátumozták azokat 2009-esre.

Viccesen néznek ki azok az SMS üzenetek is, amelyeket a Microsoft Windows Mobile Edition rendszert futtató telefonokon lehet látni, és az új évben érkeztek. Itt a kijelzőn szintén egy dátumkezeléssel összefüggő hiba miatt a 2016-os év látszik az üzenet dátumaként.

A fejlesztők már minden cégnél gőzerővel dolgoznak a végleges javításokon, és remélhetőleg hamarosan (2009 vagy 2016? ;-) mindenhol helyre áll majd a normál működés.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2010.01.06. 14:12:36

Basszus a számokkal van a gond.
Szerintem a Bud Spencer és Terence Hill helyett a görög világuralomra törőnek kellett volna szurkolnunk, amikor el akarta törölni a számokat. Talán a Nyomás utána volt a film.
Na majd az újraforgatott digitális verzióban...
süti beállítások módosítása