Kétélű fegyver a webkamera

2010. március 29. 18:35 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A fekete és fehér, a jó és a rossz, a jin és jan, valamint a biztonság és a kényelem vívják már egymással évezredes küzdelmüket. Zen buddhista példák helyett mi most webcamerával kapcsolatos újabb fejleményekről fogunk beszélni: egyre több mozgolódást lehet tapasztalni a rosszul értelmezett felügyelettel kapcsolatban, valamint növekvő érdeklődés övezi a témát a kártevő terjesztők részéről is.

Akik az antivirusblog twitjeit is figyelemmel szokták kísérni, emlékezhetnek arra a februári esetre, amikor egy philadelphiai (USA) iskolában a diákok használatra adott noteszgépeivel kapcsolatosan felmerült a webcamera jogosulatlan használata. Ez úgy derült ki véletlenül, hogy a gépeket üzemeltető iskola több esetben figyelmeztette a diákokat, hogy "otthon helytelenül viselkedtek", és ez ne forduljon elő többet.

A dolog pikantériáját az srófolja még feljebb, hogy a nyomozás megerősítette: a tanárok valóban képesek voltak távirányítással aktiválni a tanulók webcameráját, ám erről a lehetőségről a diákok és a szülők szerint egyáltalán nem tájékoztatták őket. Az ilyen behatolásból 14 hónap alatt negyvenkettőt biztosan végrehajtottak a vizsgálatok szerint.

További fejlemény, hogy Graham Clueley szerint észlelhető érdeklődés egyes kártevők részéről a webcamera használatba vétele iránt. A Sophos vezető munkatársa a Peeping Tom/Rbot-GR féreg kapcsán nyilatkozta, hogy találtak benne olyan tulajdonságokat, amely titokban a webcamerát és a mikrofont aktiválta, illetve ezeket az adatokat kísérelte meg egy távoli gépnek elküldeni. Ha külső kamera egységről van szó, húzzuk ki bátran, amikor épp nincs használatban.

Megnyugodhatunk, egyelőre csupa egyedi, ritka, és elszigetelt esetről van szó, de ha már szigetelésről van szó: biztos ami zicher, szigszalagot a noteszgép nem használt webcamjére, és akkor tutira nyugi lesz.

De azért látni kell, elindult itt itt egy új irányzat, amire az antivírusoknak és a felhasználóknak is érdemes lesz majd a jövőben jobban odafigyelni.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Higany 2010.03.29. 21:56:25

Az utolsó kép igen találó :) A hőskor!

dyrtyho · http://dyrtyho.blog.hu 2010.03.30. 20:55:57

Mindig is tudtam,hogy 1x még veszélyes lehet az emberiség számára a webkamera,ha ez a módszer elkezd fejlődni,akkor az ember már sehol sem lesz biztonságban,és az emberek úgy fognak élni mint a valóságshow szereplők
süti beállítások módosítása